Кметът на Благоевград и бизнесменът Б. Киройчев загубиха дело във ВАС

Румен Томов

Върховният административен съд отмени решение на кмета на Благоевград Румен Томов детските и социални заведения в общината да се зареждат с мляко и млечни продукти от фирмата на Борислав Киройчев – „Евро мийт енд милк“ ЕООД. Решението на градоначалника е с дата 3 септември 2020 г.

Тричленен състав на ВАС с председател Мариника Чернева потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, където случаят бе разгледан по искане на класираната на трето място фирма „Аллур“ ООД със седалище в гр. София.

Мотивите на управителя Росен Ценов пред КЗК бяха многобройни, като например, че другите двама участници в обществената поръчка „Евро мийт енд милк“ ЕООД и „Бохемис“ ООД не покриват критериите за подбор, заложени в документацията, тъй като не разполагат с обект, регистриран по чл.12 от Закона за храните за производство или търговия на едро с храни, а също така не разполагат с необходимия минимум от транспортни средства, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания за транспортиране на хранителни продукти. Управителят на „Аллур“ ООД дори посочи допуснати от комисията грешки в изчисляването при формиране на ценовите предложения на класираните на първо и второ място участници.

Въпреки че взе предвид, че победителят „Евро мийт енд милк“ ЕООД е дал най-ниска цена от 1 026 938 лв., както и най-добро време за реакция при спешна поръчка – 30 минути от склад в Благоевград, в крайна сметка КЗК се съгласи с по-голямата част от жалбите на „Аллур“ ООД. Така на 5 ноември 2020 г. – само два месеца след конкурса, се стигна до отмяна на решението на благоевградския кмет.

В отговор градоначалникът Румен Томов, както и бизнесменът Борислав Киройчев подадоха касационни жалби във ВАС, в които се твърдеше, че КЗК е процедирала „формалистично и абсурдно“.

Върховните магистрати обаче отхвърлиха техните искания, като оставиха в сила решението на КЗК. ВАС отсъди също, че „Евро мийт енд милк“ ЕООД и община Благоевград трябва да заплатят на „Аллур“ ООД сумата от 1000 лв. за предстоящото адвокатско възнаграждение на адв. Башлиева, която представляваше столичната фирма. Решението на съда е окончателно.