Кметът на Кюстендил: Държавата обърна гръб на гражданите

Въпреки обещаното финансиране, в последния момент ни отрязаха за водопроводи в 6 села, каза Петър Паунов

“Не може държавата да стои с гръб към гражданите. Призовавам за бързо вразумяване”. Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.
„Преди две седмици, когато бях на среща в регионалното министерство, на входа ми позвъни служител на министерството и ми каза, че одобряват заявленията ни за шестте села, за финансиране на водопроводи. Заяви, че ще ни изпратят официално писмо за потвърждение, че ще ни финансират за проектиране, а след това да подадем и искане, за да може да се финансира и самото строителство.

Предупредиха ни да започнем да подготвяме обществените поръчки. Онзи ден с изключителна тревога чухме, че тези пари не са отпуснати“, каза Петър Паунов. Кметът посочи, че е бил на среща на групата „Региони в растеж“, където е потвърдено, че финансовото министерство е отказало да финансира проектите към регионалното министерство.

“Това означава, че на шестте села от община Кюстендил, включително и седмо – село Гърляно, държавата се обръща с гръб. Обръщайки гръб на общините, се обръща гръб на всеки един от хората”, коментира Петър Паунов и допълни:

„С изключително огорчение наблюдавам неглежирането, абсурдното отношение към местната власт. Всички управляващи по трудния начин разбират нещата, че да дадеш 5 лева навреме в общините, спестяваш 500 лева или 5 000 лева на държавата. Затова призовавам по най-бързия начин за вразумяване и финансиране на проектите във ВиК сектора. Не може да пестиш от гражданите “, каза още Петър Паунов.
Той посочи, че има липса на комуникация. Отрязани са пътната инфраструктура, ВиК структурата. По думите му -държавата отново е показала, че отсъства, когато трябва да подкрепи своите граждани.
Кметът коментира и темата с отпадъците: “Благодаря на всички, които през изтеклия четвъртък напълниха ваните на Цирковата площадка с пластмасови отпадъци. Този четвъртък, призовавам отново да предават пластмаса и хартия. Търпим уппреци, че едва ли не на ръба на закона сме се опитвали да решаваме проблема с отпадъците. Както се опитват да нацепят държавата на трески, така искат да съсипят и Общината като цяло и отново гражданите да плащат. Упрекват ни, затова че на ръба на Закона спестявахме вашите пари, а сега съвсем законно готвят схеми, така че да ви ограбят. Нещата трябва да се решат цивилизовано и да престанат домогвания към и срещу тежкия живот на кюстендилци”, категоричен е Паунов.