Кметът на Кюстендил: Спрете се, хора! На път сме да затворим всичко

Петър Паунов

Напоследък Кюстендил се стреми да застане начело в черните статистики. Във време на пандемия не искаме да чуем лекарите и здравните работници. Спрете се, хора! Спри се, народе! Това заяви на своя пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той допълни, че тази неделя общината е била на трето място по брой новозаразени след София-град и София-област. „Разделяме се с един от най-добрите спортни деятели на града – Стойчо Иванов. Изключителен родител и приятел. Не показваме уважение към родителите си, заразихме тях. Не показваме уважение и заразихме и духовните си учители, а именно преподавателите. Всеки, който почувства и най-малко неразположение, веднага трябва да се самоизолира и да потърси необходимата помощ. Не се ли реагира в първите 3-4 дни, след това в повечето случаи следват необратими усложнения. Лекарите ни призовават да носим маски, да спазваме дистанция. Колко е тежко да видиш струпалите се един върху друг хора, без да си дадат сметка, че това може би е последната им пенсия или годишнина. Даваме ли си сметка колко е тежко дори и да не можеш да се простиш с някой, защото той е в изолатор. Дори и да не можеш да му поискаш прошка. Защо искаме да зачеркнем всичко през живота, който ни е даден от Бог? Само с тези мигове на неразумие, безразсъдство, безумство. Накъде сме се затичали? Ще спрем ли да се замислим?”, попита градоначалникът. Той продължи: “Няма ли реакция, не предупредим ли близките си, колегите си и приятели, ние рискуваме освен нашия живот и този на стотиците, които познаваме и обичаме. Защо искаме да зачеркнем всичко?”.

Той добави, че само във вторник в Кюстендил е имало 3 погребения на хора с Ковид-19 и попита: „Трябва ли да премълча това и трябва ли да станем съучастници всички заедно в убийството на нашите домове, на Кюстендил, близките и приятелите си? Защо трябва да се случва? Само сърцето ми говори, защото знаете, че минах по този път. Нека да се спрем и покажем необходимото уважение към лекарите, към родителите и близките, към учителите и преподавателите. На път сме да затворим всичко, всичко свято!”, каза кметът.

Градоначалникът заяви, че на разположение са екипи на община Кюстендил и всеки, който има нужда и не може да си закупи лекарства, храна, може да поиска помощ. “Осигуряваме всичко. 335 случая сме обслужили само за последната седмица на хора, които се нуждаят. Екипите работят, 8 автомобила са на разположение”, доуточни Паунов и допълни: “На всяка крачка, където се доближите до човек на 1,5 м, сложете маската си. Покажете зачитане. Тук става въпрос за живот, не за друго. Не искам да звучим отчаяно, но тази сутрин един лекар каза “Не здравната система се проваля, обществото се проваля”. Нека да не бъдем част от провалено общество. Нека не провалим усилията на нашите родители, учители и лекари да ни отгледат и възпитат. Тръгнахме от най-младата и стара възраст, сега са заразени вече от всички възрасти. По 60-70 души на ден идват с болести. Снимки ли да показваме всеки ден колко хора стоят и страдат на входа на Спешното, за да разберем, че всяка минута е ценна в този живот. Каква е драмата, ако стоиш 10- 14-дневна карантина. Това не е завинаги. Завинаги е другото – ако загубиш живота. Тези 14 дни не са фатални, но са спасителни както за вас, така и за хората около вас. Моментът е решаващ за всички ни”, категоричен бе кметът на община Кюстендил.