Кмет, шеф на ТЕЦ и „Дишай Перник“ обсъдиха горенето на биомаса

Среща между ръководството на Община Перник, директорът на „Топлофикация-Перник“ и представители на сдружение „Дишай Перник“ бе проведена днес. Поводът за нея бе инвестиционното предложение на топлофикационното дружество за добавяне на допълнително гориво – биомаса при работата на горивната инсталация ТЕЦ „Република“. На срещата бяха обсъдени опасенията на гражданите относно горенето на биомаса и възможните решения, които да предотвратят влошаване на качеството на въздуха.

„Инвестициите в подобряване качеството на въздуха са изключително важни за Перник, затова се надявам част от средствата от т.нар „Плавен преход“ да отидат именно в това направление. Приветствам срещи като тази, за да можем да назоваваме проблемите пред нашите съграждани с истинските им имена и да търсим тяхното решение“, каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров. Той коментира, че опасенията на перничани са резонни, тъй като липсва подробна информация за работата на дружеството и намеренията му. Градоначалникът добави, че допълнително недоверие внася фактът, че преди две години имаше периоди с голяма замърсеност на въздуха, както и бавната работа по ангажиментите за рекултивация на шламохранилището в кв. „Калкас“.

Директорът на „Топлофикация-Перник“ Ясен Кацаров обясни, че заради качеството на въглищата, които подгряват котлите и европейските директиви е нужно да бъде намалено използването им в централата. Той добави, че в последните години са направени нови инвестиции, свързани с внедряването на инсталации на природен газ. Кацаров каза още, че продължава работата по въвеждането в експлоатация на две когенераторни инсталации за производството на топлинна и електрическа енергия. Той обясни, че дружеството има амбицията в следващите 5-6 години да започне да работи изцяло на газ.

Ивайло Велинов от сдружение „Дишай Перник“ каза, че организацията не е против предприятието и новината за инсталиране на когенерации на газ е радваща. Очакваме от „Топлофикация“ обаче да продължи с инвестициите и предприятието да става по-чисто. „Това че сте избрали биомасата за гориво само по себе си не е притеснително. Притеснителен е начинът, по който го правите“, добави Велинов. Той уточни, че е смущаващо това, че в предложението не се говори за филтрация на емисиите. „Имаме горчив опит от 2018 и 2019 г., когато се горяха слама и дървен чипс  и всички си спомняме, как пелената над централата не се разсейваше дълго“, каза още Ивайло Велинов. Той добави, че друг притеснителен факт е, че не е изяснен въпросът със шламохранилищата.

Участниците в срещата коментираха, че този разговор е едно добро начало, но много въпроси са останали неясни и неотговорени. Членовете на „Дишай Перник“ заявиха, че ще търсят повече експертна информация за констатираното от тях дълговременно замърсяване на въздуха. Кметът Станислав Владимиров бе категоричен, че е нужна не само перничани да получават повече информация за работата на централата и иновациите, но и да виждат резултати от тези нововъведения.