Когато гръм удари, как ехото заглъхва: Костадинов кани Николай Табаков на дебат за  „В и К“

Председателят на ОбС прозира кампания по очерняне името му и вменяване на вини

Председателят на Общинския съвет (ОбС) в Дупница Костадин Костадинов покани на дебат по темата „В и К“ общинския съветник от ПП-ДБ Николай Табаков. Поканата към бившия депутат бе отправена на брифинг, след като в петък Табаков внесе докладна записка, в която иска оставката на шефа на местния парламент.

„Не мога да се съглася с мотивите в докладната. Мотивите, които г-н Табаков изтъква, са разпределени в 4 точки. Това са: неизпълнение на задълженията като принципал на  „В и К – Дупница“ за своевременно, обективно и разбираемо информиране на състава на Общинския съвет и обществеността за фактическото, правно и финансово състояние на дружеството; целенасочени действия и бездействия като собственик на „В и К“ дружеството, довели до увеличаване на размера на задълженията на дружеството и липсата на предложен план за действие за справяне с критичното финансово състояние на дружеството и неспазване на поети ангажименти; липса на законови действия за оценка и в случай на необходимост – корекция и контрол на работата на управителя на  „В и К – Дупница“ в мандата на председателството на инж. Костадинов за своевременно събиране на вземанията на дружеството; не са взети мерки на база одитни доклади от независим финансов одитор за финансовото състояние на дружеството в последните 2 финансови години, което ясно показва, че дружеството обективно не изпълнява функциите на действащо предприятие, което е в нарушение на Закона за счетоводството“, обясни Костадинов. И допълни: „Не се чувствам притеснен или заплашен. Оставката на всеки един председател и на всеки един политик постоянно е на дневен ред, но точно тези мотиви за „В и К“ аз не приемам в нито една от посочените точки.  Най-малкото, защото тук се касае за предния мандат, в който бях председател, а не в сегашния. Ако съм имал някакви пропуски от написаните, хората са дали своята оценка на изборите. Г-н Табаков може да иска моята оставка за действията ми в сегашния Общински съвет, а не в предишния“.

Председателят подчерта, че е в ход много сериозна кампания по очерняне на неговото име и вменяването му на вини по отношение на „В и К“, на което ще се противопостави. Отбеляза, че Николай Табаков иска да натрупа политически  дивидент, да изчисти съвестта си и да си отмъсти заради обвиненията, които Костадинов отправи към него, докато беше народен представител.

„Няма да допусна някой да ме изкарва виновен,  с някакви инсинуации за кражби, облагодетелстване или нещо подобно. Ако има такъв човек, който може да каже нещо подобно, да  го каже ясно и открито. Г-н Табаков усеща, че в този силно фрагментиран Общински съвет има настроения против моето председателство. Спомняте си, че аз бях избран с 15 гласа, останалите 14 очевидно не са гласували за мен. Аз много добре зная, че още от декември текат срещи, подписки, най-различни организации за моето сваляне и сега той, очевидно потърсен от други колеги, бърза да предвари събитията и да реши да бъде белият рицар, който ще свали лошия Костадинов“, подчерта шефът на местния парламент. Той уточни, че кани Табаков на  публичен дебат по темата, тъй като не може да участва в дебатите и гласуването на заседанието.

„Мотивите са абсолютно неверни, неистински. Затова каня г-н Табаков на дебат в рамките на тази седмица, когато пожелае и ако пожелае. Но ако до петък той не се осъществи, аз в петък ще дам отново обширна пресконференция на тема „В и К“. Искам да разсея и някакви нови слухове и обвинения. Може и да не бъда председател, може да не бъда и политик, но не мога да позволя моето име да се петни по такъв долен начин да правят всевъзможни инсинуации и неверни внушения. Очаквам го, ако име мъжеството, нека да се свърже с мен или секретарките и да определи удобно време и дата, за да проведем този публичен дебат. Не съм се родил председател и мога да си живея много добре и без да съм председател. Председателството ми е донесло твърде много усилия, твърде много нерви, твърде много проблеми. Ще се обърна обаче към тези, които правят схемите срещу мен, хубаво да си помислят какво ще се случи, ако аз бъда свален или подам оставка. Да не изпаднем в ситуацията, в която до скоро беше софийският Общински съвет. И още по-дебело искам да подчертая – не е ли време политическите битки, ако не да спрат, поне да намаляват?! Какви са новините, които генерираме от Дупница?! Какво се случва в Дупница?! В момента е време за растеж, време за градеж. Не е време за политически битки. Както казах и на последната сесия, има огромни варианти за финансиране. Аз не помня в последните 12 г. да е имало подобни възможности. Има и национално, и европейско финансиране, и по плана за справедлив преход, и още, и още, и още! Фокусът ни трябва да бъде именно в тази посока – сега, когато има пари, да решим проблемите на гражданите“, коментира Костадин Костадинов. Той беше категоричен, че трябва да се направи всичко възможно съветът и администрацията да са работещи, за да са в полза на града. Стана ясно още, че докладната с искането за оставката ще се обсъжда на редовната сесия на Общинския съвет на 29 февруари.

Юлияна КОЛЧАКОВА