Коледен базар подготвят в Центъра за социална рехабилитация в Дупница

На фейсбук страницата на ЦСРИД всеки може да разгледа и закупи ръчно изработените сувенири

Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца (ЦСРИД) в Дупница ще запази традицията си, като и тази година ще организира коледен базар. По понятни причини изделията ще се предлагат чрез интернет. „Подготовката ни за традиционния коледен базар започна в началото на месец ноември. И тази година не изневерихме на стила си – с много въображение и нестандартност са сътворени тези красиви коледни предмети и сувенири. На фейсбук страницата на ЦСРИД всеки може да разгледа ръчно изработените артикули и да зарадва близките си за коледните празници, като поръча онлайн или закупи на място пред входа на социалното заведение.
Мотивацията да организираме базари толкова години подред (от 2008 г. насам) се състои в това да създадем настроение и да се опитаме да се докоснем до онази емоция в подготовката, наречена коледна магия. Въпреки епидемичната обстановка може да имаме коледно настроение и през тази година”, съобщи директорът Евелина Карабельова.

Центърът, намиращ се на партера на поликлиниката на пл. „Свобода” в града, продължава дейността и в условията на пандемията. В момента услугите ползват 47 деца. „Стриктно се следват дадените указания относно функционирането на социалните услуги в условията на COVID-19”, каза Карабельова.
Както сме писали, ЦСРИД е форма на почасова подкрепа на деца от 3- до 18-годишна възраст, свързана с извършване на рехабилитация, социални и психологически консултации, съдействие за професионално ориентиране и реализация, възстановяване на умения за водене на самостоятелен живот, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване.
Социалната услуга включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот.
Услугите в ЦСРИД се предоставят от мултидисциплинарен екип от специалисти – директор, социален работник, психолог, логопед, педагог, рехабилитатор, трудотерапевт и медицинска сестра.
ЦСРИД е разкрит през 2003 година, държавно делегирана дейност, с капацитет 40 места. Сред основните му цели са: създаване на възможности за подобряване качеството на живот чрез включване в комплексни рехабилитационни услуги; подкрепа на всеки потребител за развитие на адаптивни, битови и социални умения и пълноценно включване в общността; насърчаване на потребителите за развитие на личностните качества и стимулиране на позитивно мислене и качествено общуване; постоянна и качествена грижа на лица и деца и техните семейства.