Конкурс за нестандартни летателни апарати ще се проведе през май в Кюстендил

Седмото издание на ученическия конкурс за нестандартни летателни апарати “Творческо предизвикателство ИКАР 2021”- Кюстендил ще се състои на 16 май, съобщиха организаторите. Инициативата е на Обединения детски комплекс (ОДК) в Кюстендил и местния клуб за аерокосмически технологии ЗОДИАК. Състезанието се провежда традиционно през април – по повод Деня на авиацията и космонавтиката, но беше отложено заради епидемиологичната ситуация.
Предизвикателството е с конкурсен характер, чиято цел е да
провокира творческото мислене и участие на ученически екипи от страната и чужбина, които в рамките на няколко месеца да създадат и впоследствие да демонстрират на живо създадени от тях летателни апарати. Те могат да бъдат от всякакъв тип – самолети, ракети, хеликоптери, балони, летящи
чинии, които да бъдат атрактивни и безопасни. Поощрявани ще бъдат нестандартното мислене и иновативните решения при конструирането им.
Инициативата е отворена за участие на ученици от 1. до 12. клас.
На най-добре представилите се ще бъдат раздадени грамоти и парични награди.
Директното копиране на популярни конструктивни решения като летящи коли, летящи герои или други подобни, налични в интернет или други медии, не е препоръчително и няма да бъде оценявано високо, за да не се толерира плагиатството и сляпото подражание, казаха още организаторите.