Конституционният съд: Гражданите не могат да оспорват цените на тока и газа

Конституционният съд (КС) отхвърли в понеделник възможността гражданите да оспорват цените на тока и газа, които се определят от енергийния регулатор (КЕВР). Делото бе образувано през март по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя атакува текст от Закона за енергетика, който за последно е бил променян от Народното събрание преди повече от шест години.

С този законов текст решенията на КЕВР за пределните цени са определени като “индивидуални административни актове”. Т.е. това са актове, които се издават за енергийните оператори, а крайните потребители нямат правен интерес да ги атакуват пред съда.

Мая Манолова твърди, че подобно изключване на потребителите от съдебен контрол противоречи на три текста от конституцията – разпоредбите за правовата държава, за правото на защита пред съд и правото да се обжалват административни актове.

С мнозинство от 10 на 2 гласа Конституционният съд отхвърля тезата на омбудсмана. Съдиите напомнят, че КЕВР определя единствено пределни цени на тока и газа, т.е. това са цени, която не може да бъдет надвишавани. Крайната цена се определя в договора между доставчика и крайния потребител. Доколкото е допустимо в общите условия на този договор, всеки потребител може да реши дали е съгласен с него или да договоря специални условия за себе си (макар че това е възможност само на хартия). Поради това не може да се твърди, че актът на КЕВР няма как да засяга интересите на неограничен кръг лица, твърди мнозинството в Конституционния съд.

Според КС решенията на енергийния регулатор засягат пряко само интересите на енергийните оператори.

Интересен факт по делото е, че всички заинтересовани по делото институции и неправителствени организации отхвърлят тезата на Мая Манолова, включително Върховният административен съд. Решението на КС е подписано с особени мнения от съдиите Георги Ангелов и Филип Димитров, който бе докладчик по делото. Техните позиции все още не са публикувани,

Омбудсманът Мая Манолова поиска гражданите също да имат право да обжалват пред съда решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на електрическата и топлинната енергия и на водата. Тя е дала на Конституционния съд (КС) председателя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателни промени в тази насока, съобщиха от офиса на националния обществен защитник.

През март Мая Манолова атакува законовия текст с аргумент, че е помагала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се увеличава цената на природния газ, топлинната и електрическата енергия, но съдът не е давал ход на делата.

“В същото време, тъй като адресати са само дружествата лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, дори и незаконосъобразни, влизат в сила. А, както омбудсманът вече се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са приети при неспазване на законовите правила. Това се потвърждава и от действията на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 г., внесе 16 броя протести срещу решение на КЕВР относно цената на ВиК услугите“, аргументира позицията си Манолова през месец март.

Неведнъж обаче административният съд е отменял ценови решения на енергийния регулатор именно по жалби на енергийните фирми, които са били недоволни от определените им тарифи. Тъй като обжалването отнема време, обикновено вече е дошъл следващият ценови период с нови тарифи и просто КЕВР приема ново формално решение за отминалия и оспорван период.