Концерт в памет на Благовест Порожанов ще огласи Кюстендил 

Концерт в памет на народния певец Благовест Порожанов ще се състои в Кюстендил. Това съобщиха от отдел „Култура и духовно развитие“. Концертът се организира от читалище „Надежда” и ще се състои от 19.00 часа в парка пред читалище „Братство“. В него ще участват състави и изпълнители от общината.

Благовест Тодоров Порожанов е роден на 7 април 1939 година в село Горно Уйно, Кюстендилско, но израства в село Соволяно, където се установява семейството му.

Учи в смесената гимназия в Кюстендил и в гимназията в село Трекляно. Бил е солист в кюстендилския ансамбъл за народни песни и танци с художествен ръководител и диригент Никола Вучков. През 1992 година е един от основателите на „Пирин Фест“ в град Сандански.

През 2001 година записва два компактдиска с македонски народни песни. Създава в Кюстендил „Школа за млади таланти и дарования“. Създава повече от 200 авторски песни, част от които са посветени на Кюстендил, Кюстендилския край и България. Умира на 24 юли 2007 година. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Кюстендил” през 2008 година.