Кукерите на Даниел Богословов от Червен брег гониха злото в Яхиново

  • Сред кукерите са и двама яхиновци – 27-годишният Ивайло Искренов и шестокласникът Драгомир Недков

Кукери гониха злото в дупнишкото село Яхиново на 13-и т.м., когато по стар стил се празнува Сурва и Васильовден. Близо 40 маскирани мъже и деца от съседното село Червен брег гостуваха на Яхиново и няколко часа обикаляха из къщите и благославяха стопаните за здраве и берекет.

Кукерите от Червен брег за втора поредна година гониха злото на Сурва в съседното село Яхиново за втори път.

Домакините ги посрещаха с радост и дарове, както повелява обичаят. Празненството завърши на площада в селото, където облечените в страховити костюми червенобрежани отново гониха злите сили, за да започне новата година на чисто. А имаше и хора, и почерпка – вино, ракия, скара. В групата на водача Даниел Богословов имаше поп, невяста, чудовища, в чиито роли влизат от деца на 9 г. до 60-годишни.

Моменти от празника в Яхиново

Сред кукерите са и двама яхиновци – 27-годишният Ивайло Искренов и шестокласникът Драгомир Недков. „За втора година на 13 януари празнуваме Сурва по този начин в Яхиново. Идеята е на кметството, но я осъществяваме заедно с читалището. Хората в селото са много доволни от празника, който вече се превръща в традиция”, коментира кметът на селото Софка Скоклева.