Кулеба пред Politico: Дайте ни проклетите „Пейтриът”

„Ако разполагахме с достатъчно системи, щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение”, посочи той

В интервю за Politico дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба отправи няколко недвусмислени послания към съюзниците на Киев. Украинският външен министър посочи, че има един елемент, от който страната му отчаяно се нуждае, за да отблъсне непрестанните ракетни атаки на Русия.

„Дайте ни проклетите „Пейтриът!”, призова изрично Кулеба. Американските ракети земя-въздух са най-добрата отбранителна система за борба с балистичните ракети, които през последните дни все по-интензивно се изсипват върху Украйна, обяснява изданието. “Ако разполагахме с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, а именно „Пейтриът”, щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и икономиката ни от унищожение”, добави той.

Нуждата от такава защита е видима за жителите на Киев. Само час преди Кулеба да говори с репортер от Politico в министерството на външните работи в понеделник, посред бял ден, украинската столица беше атакувана от руски балистични ракети. Няколко силни взрива прозвучаха само миг, след като сирените за въздушна тревога се разнесоха из целия град.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса, посочва авторът на Politico Джейми Детмър.

Подкрепата на Запада, която беше силна в началото на инвазията преди две години, отслабна през последните месеци, а новият голям пакет от помощи от САЩ беше спрян от партийни разногласия в Конгреса.

Кулеба не може да скрие разочарованието си от забавянето на западната подкрепа и някои от нещата, които са свързани с нея.

Миналата седмица беше съобщено, че САЩ са призовали Киев да спре атаките срещу енергийната инфраструктура и петролните съоръжения на Русия, опасявайки се, че украинските безпилотни удари ще повишат световните цени на енергията. Кулеба не потвърди това, но на въпроса дали понякога има чувството, че западните съюзници искат Украйна да се бори с една ръка вързана зад гърба си, той отговори: “Да, така е.”

Запитан за пакета от помощи в размер на 60 млрд. долара на Джо Байдън за Украйна, който от месеци е спрян от републиканците на Капитолийския хълм, Кулеба е лаконичен. “Ние ще приветстваме решението”, каза той. “Всеки път, когато чуя нов краен срок, просто си казвам: “Бог да благослови Америка и Конгреса на САЩ”, каза той с усмивка./БТА