Кънев: Volkswagen избра Турция, защото България няма достатъчно добри кадри 

Радан Кънев

Volkswagen предпочита Турция пред България, защото те могат да осигурят държавни гаранции и разполагат с достатъчно на брой квалифицирани технически кадри. Това мнение изрази пред БНТ евродепутатът Радан Кънев, коментирайки актуалната тема къде ще бъде новият завод на германския концерн. Друга важна причина е, че един от основните инвеститори в автомобилния производител – Катар (емирството притежава 17% от акциите в групата, б.р.), е оказал силен натиск в полза на съюзника си Турция.

Пречката пред възможността да се открие завод в България е и очевидната липса на технически кадри, което е работа на държавата преди всичко. “Най-важният фактор е, че в България няма достатъчно квалифицирана работна ръка за подобно голямо предприятие”, каза евродепутатът. Той потвърди широко споделяното мнение, че ако Volkswagen беше решил да строи завода си у нас, нямаше как да намери нужния брой работници. “Нивото на техническото образование – както средно, така и висше – в България, и загубата на технически кадри в посока Западна Европа по пътя на трудовата миграция през последните години изглежда са основните фактори (за решението на Volkswagen да не избере страната ни, б.р.)”, обясни десният политик. Той отказа да обвини управляващите за неуспеха и призова въпросът да не се политизира. Препоръча първо българската държава да инвестира в образование на всяко ниво, за да дойдат такива стратегически инвестиции. Кънев засегна и обсъжданата тема с мястото на потенциалния мегазавод, предлагайки местоположение в района на Стара Загора вместо край София или Пловдив. По думите му Маришкия басейн има огромен потенциал – и като хора, и като инфраструктура, който може да се използва.
Евродепутатът предложи да се помисли за т.нар. въглищни райони, които са под ударите на европейските климатични политики и подобни инвестиции трябва да бъдат насърчени да отиват именно там. Тези райони могат да получат европейски инвестиции за преход и развитие към нов вид икономика. Вчера в множество медии се появиха информации, че Volkswagen окончателно е избрал Турция за новия си завод за 1.3 млрд. евро, който ще бъде изграден близо до индустриалния център на страната – Измир. Изборът на Турция пред България е продиктуван от по-добрите условия, предложени от турските власти, като голяма финансова подкрепа (около 100 млн. евро) и безплатен терен. Други предимства на съседката ни са големият вътрешен пазар и опитът в автомобилната индустрия и множеството обучени специалисти. В страната работят 9 големи автомобилни производители и 400 доставчици на части.