Кюстендилецът Теодор Ушев към Слави: Мутро, оставка! Взимай си бездарните сценаристи и се омитай в Учиндол

Световноизвестният режисьор Теодор Ушев, обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години, взриви социалните мрежи с изказването си срещу Слави Трифонов. Номинираният за „Оскар” кюстендилец написа по адрес на водещия: “Навремето, през 97-а, когато Канадският консул ме попита – “Защо искаш да емигрираш в Канада, след като имаш толкова успешна кариера в България?” му отговорих –

“Аз не съм икономически емигрант. Бягам от пошлостта, простотията и арогантността.” Една от причините да искам да се махна беше именно присъствието на един виден, височък “аристократ на добрия вкус”. Чалгата и мутренското поведение бяха в апогея си. 30 г. пошлото, простащината и арогантността “образоваха” българския народ, от ефира на най-гледаните телевизии, 2 пъти на ден. Резултатът от това “образование” е налице. Днес имаме реколтата му. 30 г. много хора биехме камбаната срещу опростачването на ефира и интонационната среда. Въпреки всичко стотици кандидати за слава се надпреварваха да седнат на диванчето му и неловко поемаха арогантното му поведение и дебелашки шеги, всяка вечер, под звуците на кръчмарски оркестър и полуголи танцьорки. Не ме интересува какъв екип ще има това правителство. Но ако бъде избрано, ще бъда първият, който ще извика – “Оставка, мутро! Взимай си бездарните сценаристи и музиканти и се омитай с балета си в крайпътното заведение на Учиндол – където ви е мястото.”

Теодор Ушев е роден 1968 г. в град Кюстендил. Той е син на художника Асен Ушев. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други. Анимационните му творби – късометражните филми „Тауър Бауър“ (Tawer Bawher, 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ (Tzaritza, 2006) и „Човекът, който чакаше“ (The Man Who Waited, 2006), по текст на Кафка – печелят множество награди по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала Френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран. “През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г. През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института. През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм.