Кюстендилските игрохорци от читалището в Жабокрът грабнаха 4 награди от шопски празник в Елин Пелин, Милена Стоименова: За първи път участваме и направихме фурор

Родопски танц

С цели четири награди се завърнаха при първото си участие самодейците от НЧ  “Съгласие 2008”-Жабокрът от Петия национален фолклорен фестивал “Лазарица” в Елин Пелин, който е част от Шопски празник “Утвърждаване на традицията”. При първото си участие самодейците от читалището покориха сцената и напълно заслужено грабнаха първа награда за цялостно представяне.

Плакети и куп призови места за самодейците от читалището в Жабокрът

Първо място бе присъдено и на ТС “Жива вода”, които се представиха с шопски и родопски танц под звученето на фолклорната певица Ана Мария. Второ място бе присъдено на ДТС “Опни ми, тропни ми”, а трето място за изпълненията на Детска фолклорна певческа група “Божана”, с ръководител Анита Василева. На женската и мъжка фолклорна група към читалището също бяха присъдени награди, съответно втора и трета.

Детска фолклорна певческа група “Божана”

“Беше страхотно представяне от всички участници. В Жабокрът читалището развива страхотно успешна дейност с фолклорните си групи. За такова малко селце дейността е много голяма, а наградите буквално се умножават с всяко едно тяхно излизане на сцена на даден фестивал. Председателят на НЧ “Съгласие 2008″ Милена Стоименова изцяло се е отдала на това да върне старите традиции и обичаи и живот на селото като цяло. Хора на различна възраст е обединила, които са си допаднали напълно. Ние просто с нашия професионализъм им помогнахме леко и резултатите са налице”, сподели хореографът от ТС “Родолюбие” Васил Василев, който помага на танцьорите от читалището.

“За първи път участваме на този фестивал и направихме истински фурор на сцената с всички групи. Огромно благодаря за призовите места на всички самодейци, ръководители и корепетитори за труда, старанието и ентусиазма. Изживяхме още един ден, пълен с много емоции и незабравими мигове”, сподели председателят на НЧ “Съгласие 2008” Милена Стоименова.