Кюстендилски туристи почистиха водопада при с. Полска Скакавица, събраха 20 чувала боклук

Районът е превърнат в сметище! Поставихме табели, споделиха доброволците

Група туристи от ТД “Осогово” – Кюстендил почистиха района на водопада при с. Полска Скакавица. По думите на секретаря на дружеството Силвия Михова те са били доста неприятно изненадани от гледката, на която са се натъкнали.

Районът на водопада е превърнат в сметище, споделя Михова. Около 20 чувала с боклуци са събрали туристите от осоговското дружество. Поставили са и табелки с надпис: “Обичаш ли гората, боклука в торбата”. Спазвайки го всички, нашите планини и гори ще са по-красиви и по-чисти.

„Нашите впечатления са, че около беседките и местата за отдих има най-много боклук. Да се надяваме, че ще се повиши съзнанието и екокултурата на пребиваващите в планината“, споделиха туристите.

След успешно завършената акция по почистването те бяха любезно посрещнати от кметския наместник на с. Полска Скакавица Емил Димитров и почерпени с вкусни гозби.

70-метровият водопад Скакавица е наричан от някои българският рай. През 1968 г. е обявен за природна забележителност. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина, погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност. Има направени няколко панорамни площадки, от които гледката е уникална – снопове вода, бели пелени се спускат от ръба на скалите. Водни струи те пръскат и освежават, а зеленият губер те успокоява и омайва.

Краси ЦЕНКОВА