Кюстендилско сдружение ще подготви видеоуроци на различни етнотанци

Сдружение „Партньори – Кюстендил“ стартира изпълнението на проект „Разнообразието е богатство“, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Целта е изкуството и по-конкретно танцът да бъдат използвани като средство за опознаване, сближаване и преодоляване на страхове и предразсъдъци. На Балканите едва ли има и един квадратен километър с етнически еднородно население. Не прави изключение и Кюстендил, който е микрокосмос на културно многообразие със своите етнически – предимно роми и много малко турци и нови мигранти – руснаци, арменци, италианци, украинци, израелци, гърци, македонци, различни религиозни общности и социални групи.

“С реализирането на дейностите искаме да привлечем повече представители на тези общности за активно участие в културния живот на общината, да популяризираме родните им култури. С проекта искаме да променим стереотипите и на това многообразие да погледнем като на ресурс, а не като на проблем. Предвиждаме разучаване на традиционни за тези общности танци, които ще популяризираме под формата на видеоуроци, работилници и тематичен танцов спектакъл.

Усложнената обстановка ни затруднява, но всички вярваме и се надяваме тя скоро да бъде овладяна и да се върнем към нормален ритъм на живот. Междувременно можем да разучаваме стъпки и да танцуваме у дома”, обявиха от Сдружение „Партньори – Кюстендил“.

ТФ „Партньори“ е потвърждение на това, че разнообразието не е дефект, а богатство. Формацията е обединителен център за хора с различна възраст, професии и етноси. Разучаването на танци от различни области на България, както и от други държави се приема много добре и от танцьори, и от публика. „Това ни подсказа идеята да направим спектакъл с танци на всички представени в града ни етноси и нови мигрантски групи, като привлечем носители на различните култури, които да участват и да ни обучават”, допълниха още от сдружението.

Краси Ценкова