Кюстендилци гасиха с пожарогасители от колите си 5 пластмасови контейнера, 42-год. Ева: Това е вандалщина

Малката Саня и майка й Ева

 

С гледката на опожарени контейнери осъмнаха живеещите на ул. “Раковски”. На три места контейнерите за разделно събиране от 9 бяха останали само 4. Останалите 5 бяха напълно изгорели, като огънят е засегнал и останалите все още годни контейнери.

От контейнерите е останала само пепел.

Кюстендилци са категорични, че позицията на МВР за небрежно боравене с открит огън не отговоря на истината. “Ако беше така, ще бъде само на едно от трите места, а не на всичките. Това си е чист вандализъм и голям късмет е, че не е станало по-страшно, тъй като до тях има и паркирани автомобили”, сподели живеещият на същата улица Георги.

Пожарът започва малко преди полунощ.

Палежите на контейнерите започват малко преди полунощ в четвъртък. Граждани се обаждат в пожарната, а до нейното пристигане хората са гасили пламъците с пожарогасители от колите си. “Беше страшно. Наблизо имаше автомобили, които можеше също да пламнат, върбата на контейнерите също. Огнеборците пристигнаха бързо и предотвратиха по-страшни поражения”, разказват живеещи в района. Ден след инцидента се виждат следите от огъня, а от контейнерите е останала само пепел.

42-годишната Ева и малката й дъщеря Саня са тръгнали на разходка, но не остават безразлични към нанесените сериозно щети.

“Малката ме пита кой го е направил и защо е изгорил контейнерите. Трудно е да обясниш на толкова малко дете подбудите на някой, който пали, но не е хубаво и да виждат такива неща. Трябва да се вземат по-сериозни мерки срещу такива вандалски прояви от общината. По районите, ако има поставени по 1-2 камери, лесно ще се види по записите. Както ще се поставят камери в района на реката срещу посегателство върху дървета, така и за палежи, пък и за кражби от коли ще са полезни много. Много пари се дават, а не се опазва. Общинска охрана също трябва да е нащрек, ако трябва да се назначат още хора. Причинилите пожара са хора без морал и съвест”, коментира Ева.