Лавров: Не се отказваме от възобновяване на диалога с ЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че безусловен приоритет за страната му остава “освобождаването” на Донецката и Луганската народна република. Жителите на останалите райони на Украйна сами трябва да определят бъдещето си, посочи Лавров в интервю за френската телевизия “Те Еф 1”.
Сергей Лавров подчерта, че Русия не се отказва от възобновяването на диалога с Европейския съюз, но ще съди за европейските намерения по практическите действия. Според него продължаващите оръжейни доставки за Украйна и призивите за поражение на руската армия доказват, че Западът никога не се стремил към равноправно сътрудничество с Русия. “Всичките ни дългогодишни призиви към Запада да се договаряме на равноправна основа не само не са били чути, но са били съзнателно пренебрегнати. Значи Западът никога не е искал равноправно сътрудничество с Руската федерация”.
Лавров каза още, че антируските санкции са били подготвяни дълго време и ще няма да бъдат отменени и след приключването на така наречената от него специална военна операция в Украйна.
В заключение той опроверга появилите се в западните медии твърдения, че руският президент Владимир Путин е тежко болен./БНР