Легенди за Самораново

Търговецът на тютюн Жак Асеов: „Който ми донесе чаша вода от Саморановския водопад, ще му я напълня със злато”

Самораново е разположено в полите на Рила планина, през него минава река Отовица. Това е прекрасно планинско селище, с надморска височина от около 560 до 754 м. Място с богата история, прекрасни природни дадености и красиви места за посещение!
Има информация от различни източници за етимологията на Самораново. Най-ранното запазено известие се съдържа в турски документ от Рилския манастир от 1811 г. В този документ селото е наречено „Самур хан Атли”, като според изследователи около съществуващия крайпътен хан се извършвала търговия със самурени кожи (самур е хищна котка, чиято кожа е била високо ценена), от които произлиза днешното име на селото.

Това е камбанарията в селото

Във вестник „Дунав” (19.X.1866 г.) се пише за селцето, но като Самурнан, вестникът съобщава за голям пожар между селата Ресилли и Самурнан.
Има и други сведения, легенди, предавани на следващите поколение, такива са историите на Йоте Козарски и Гоге Гусийски, хора на около 90 години, които разказват на Иван Стоилов, учител от Самораново, за произхода на наименованието на селото. Според първия, при идването на турците, селището е дадено на турчин – Сара Мурад, така мястото се нарича на негово име („Саримуратово”), което е съществувало в архивите на Цариград, втората история гласи, че в с. Крайници (Дупница) живял турски светец – Саморан баба, след неговата смърт отделните части на тялото му били погребани на различни места.

Военен паметник на камбанарията. Поставен е през 1940 г. в памет на загиналите войници от селото в периода: 1912-1944г. Ансамбълът представлява барелеф, на който е изобразен войник, изпращан на фронта от майка си, съпругата си и невръстното им дете, а от двете страни на релефа са поставени паметни плочи с имената на загиналите. Автор на паметника е Димо Лучанов.

Главата му е била погребана в местността Текията (Самораново). Там поробителите построили „теке” (свято място на мюсюлманите) и така почитали светеца. След Освобождението саморановци построяват християнско оброчище, наречено „Света Троица”.
Когато човек посети Самораново, влизайки от Дупница, на центъра се намира величественото основно училище „Христо Ботев”, построено през 1932-1934 г., продължавайки нагоре по ул. „Г. Димитров”, се извисява камбанарията, висока над 20 метра, строежът е завършен през 1939 г. До нея е разположена църквата „Свети Георги” – 1882 г., изографисана от Лазар Петров и резбована от Мите Гювийски, издигната под ръководството на майстор Саве от с. Жабляно. На около 50 м е сградата на читалище „Пробуда – 1927 г.”. Едно от най-добрите, печелейки много отличия и награди! От няколко години е възстановено коледарството под ръководството на Емил Севдин, който е и председател на читалището. Местното население изгражда бюст-паметник на Васил Левски, един от най-добре направените паметници на Апостола, дело на скулптора Владимир Илиев и по инициатива на братята Михаил и Андрей Севдини.

Новостроящият се храм „Св. Йоан Рилски”

Прави впечатление, че саморановските улици са широки и дълги, това е така, защото някога местното население се обърнало към специалист – техник Банеров от Кюстендил, който е направил първото проектиране на селото (1905 г.).
Селото може да се похвали с още три храма. Вторият се казва „Свети дух”, на този празник е съборът на саморановци. Преди няколко години бе построен още един храм – „Свети Спас”. Миналата година (2020 г.) започна строежът на четвърти храм, накрая на Самораново, с наименование „Свети Йоан Рилски”, инициативата беше започната от Михаил Севдин. Сега новият Дом Господен се довършва и изографисва от дупнишкия художник Ангел Илчев!
Заради природните си дадености, на територията на това място, започва да се развива туризъм. Над селото пътят продължава и карайки по него, човек може да види и открие чудесни места за отдих и почивка. Строят се къщи за гости. На 1000 м надморска височина се намира „Червеният площад”. Място около пътя, на което е построена беседка и се открива прекрасна панорамна гледка към няколко общини. Мястото е кръстено по този начин, защото е широко и там могат да се разминават големи машини, малко по нагоре е построен навес – „Севдиното”, до реката, построена е и чешма, която хората от региона посещават, за да си напълнят от рилската вода. На 1420 м надморска височина се намира х. „Отовица” (14 км от Самораново), посещавана целогодишно от туристи!

Паметникът на Васил Левски

Хижата е отправна точка и може да отведе туристите в сърцето на планината, от нея може да се отиде до Седемте езера, до х. „Иван Вазов”, до върха на съгласието – Кабул, място, което е било свещено за нашите предци!
Някога търговецът на тютюн Жак Асеов толкова много е заобичал магичната природа на Рила, че веднъж, докато се разхождал край реката, видял една скала и му се приискало да направи водопад. Така и станало, търговецът изградил зидове и вади, от които потекла животворната течност. Хората разказвали, че когато Асеов се завърнал в родината си (Израел), минали години, остарял, но винаги се сещал за магичната красота на рилската природа и казал: „Който ми донесе чаша вода от Саморановския водопад, ще му я напълня със злато!”
Историята ми беше разказана от Михаил Севдин, а фактите и легендите са от книгата му „Севда или историята на един род”, Севдин пък я знае от чичо си Кирил.

Костадин Севдин

Със съдействието на:


Добре дошли в нашата бутикова сладкарница!! 
Тук Ви очакват неустоими и вкусни, домашно приготвени, изкушения!

Ние, професионалистите от сладкарница Dolce Amore, вярваме, че качествените продукти, уникалният вкус и ръчната изработка са част от причините, с които печелим вашето доверие години наред.
А и да не забравяме, че във всяко едно наше произведение слагаме и капчица любов! Весели празници.

Гр. Дупница, ул. „Княз Борис” №2

 


Автокомплекс „Карибо”
С. Самораново, ул. „Саморанска”, Стопански двор

Всеки ден
Понеделник – петък
0899 849 114
karibotrans@gmail.com
Смяна на гуми, смяна на масла и филтри, аксесоари, автомивка, кафе


“Никстар Груп”

“Никстар Груп” е създадена и започва своята дейност през 1992 година. Основни дейности на дружеството са търговия на едро и дребно с петролни продукти, туризъм, производство и др.
Тел. 0899 94 88 47


„Ставрос” – бази за производство на градински и балконски цветя, градински центрове и магазини за цветя на територията на общините Дупница и Самоков.

Градински центрове:
– с. Усойка, на 6 км от Дупница Е 79 посока Благоевград
– Местността Мечката в близост до гр. Самоков
Телефони 0899 13 33 32
Ел. поща stavrosgroup@abv.bg
Фирма „Ставрос” извършва проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и озеленяване на паркове, частни градини и интериорни пространства, изграждане на автоматизирани поливни системи, както и аранжиране на събития, сватбени и семейни тържества. Предлага още доставка на букети и аранжировки в страната и чужбина.


Devaphone
Магазин за мобилни телефони и аксесоари в Дупница


Адрес: ул. „Дора Габе“ 5, 2600 Център, Дупница
Телефон: 089 967 6768