Ледено приключение! 29-годишен алпинист от Банско покори замръзналите Висулки над Скакавица

Светлана ВИДИНСКА

29-годишен алпинист от Банско с група приятели изкачи замръзналите Висулки в района на Скакавица. За пореден път Жан Картелов се отдава на ледено катерене, след като е покорил Големия и Малкия Скакавишки водопад.

Висулките са ледени натичания, които през зимата се образуват на скален праг по източните склонове на връх Кабул, Скакавишката долина на Рила планина. При повече сняг мястото не се препоръчва, защото е лавиноопасно.

Групата на Картелов има късмет и условията са добри – слънце и температури от около минус 8-10 градуса.

„Леденото катерене по висулки или водопади е едно от най-опасните и трудни предизвикателства в планината. Това се дължи най-вече на факта, че се катериш с остри „котки“ и сечива по нестабилен лед, от който постоянно се откъсват късове, които понякога падат върху осигуряващия от долу. Отделно осигуряването на леда става с така наречените „ледени цеви“, които използваме вместо болтове. Всеки знае, че не са толкова надеждни и не е за предпочитане да се пада на тях“, сподели пред Вяра Жан Картелов. По думите му катеренето по Скакавишките „висулки“ е вълнуващо и покачващо адреналина: „Постоянно пада лед – около и върху теб, а студът още повече допринася за липсата на комфорт“.

29-годишният банскалия се е запалил по леденото катерене след изкаран тридневен курс на водопада Малка Скакавица. Счита се за „новак“ и се впуска в леденото приключение само в компанията на по-опитни колеги, които се грижат за осигуряването и безопасността.

Жан Картелов по време на преход в Пирин

„Като цяло е трудно катерене, с малки възможности за добро осигуряване. Доста е уморително за прасците и още повече – за ръцете. Също така изисква добра техника на забиване на „котките“ и боравенето с премръзнали ръце“, допълни още Картелов. Той е роден в София, но от пет години живее в Банско. Завършил е икономика в УНСС, а в момента учи второ висше –  „Алпинизъм“ в Националната спортна академия.

„Няколко години работих като счетоводител, но се отказах. През зимата съм инструктор по сноуборд, а лятото обикалям планините. Това е моето призвание“, категоричен е Жан Картелов.