Ливан, Лондон и Вашингтон се вдигнаха на протести

  • Протест срещу влошените икономически и социални условия се проведе в Ливан

  • Протестиращи в Лондон влязоха в сблъсък с полицията

  • Хиляди на протести във Вашингтон срещу полицейското насилие

 

Антиправителствени демонстранти се събраха в центъра на ливанската столица в нарушение на ограниченията заради коронавируса за голям протест срещу влошените икономически и социални условия в страната, предаде ДПА.

Силите за сигурност блокираха главните подходи към района. Това беше един от най-големите митинги, откакто правителство наложи национална карантина, за да спре разпространението на коронавируса. От март в страната са забранени събиранията на хора на публични места.

Организаторите на протеста обявиха, че той е срещу ширещата се корупция и цели да се подтикне новото правителство към действия, с които да изправи на крака икономиката. В навечерието на митинга някои протестиращи издигнаха в социалните мрежи искането да бъде разоръжена “Хизбула”, проиранската групировка с голямо политическо влияние в Ливан.

Други протестиращи се обявиха против този въпрос да бъде разискван на митинг.

 

В британската столица Лондон големият мирен антирасистки протест в събота, 6 юни, беше белязан към края с неприятен инцидент, когато група от около 400-500 души, събрали се близо до „Даунинг стрийт“, започна да замеря полицията с бутилки и влезе в схватка със служителите на реда.

Кореспондент на „Скай нюз“, станал свидетел на случилото се, съобщи, че мирната атмосфера рязко се е променила, когато част от демонстрантите започнали да замерят полицаите с бутилки и други предмети. Тогава дошлата конна полиция отблъснала нападателите. Ранена полицайка, след падане от коня й, е била откарана в болница, но няма опасност за живота й. Препускащият без нея кон е ранил демонстрант.

Кореспондентът отбеляза, че полицията се е опитала да не се стига до ескалация на напрежението, но при положение, че нейни служители са били нападнати, е трябвало да отговори подобаващо.

Полицаите успяха в крайна сметка да въведат ред, но напрежението остана за дълго в района. Има сведения за четирима арестувани. Един от протестиращите беше разгневен на нападателите, защото „с техните действия те са опорочили напълно идеята на протеста“.

В подобен дух лондонският кмет Садик Хан поздрави мирните протестиращи, но критикува използвалите насилие, защото са „изменили на каузата“.

Мирни протести по повод убийството на Джордж Флойд в Америка бяха проведени и в други британски градове като Манчестър, Кардиф, Лутън, Лестър и Бат.

Хиляди се отправят по улиците в американската столица за участие в протести срещу полицейското насилие.

Властите очакват това да са едни от най-големите демонстрации във Вашингтон.

Настроението на новата улица, създадена във Вашингтон в подкрепа на протестиращите – Black Lives Matter Plazа, няма нищо общо с кадрите по-рано през седмицата, когато властите използваха сълзотворен газ и арестуваха поне 300 души по време на мирен протест до Белия дом.

Вижда се поток от хора от различни етноси. Потокът стига да загражданията до площад “Лафайет” до Белия дом. Виждат се плакати, искащи справедливост, чува се и музика – както съвременни звезди като Андерсън Паак и Джон Леджънд, така и класици като Джеймс Браун.

Улици около централната част са затворени за автомобилен трафик, отцепен е и периметър около Белия дом.

За разлика от други демонстрации в американската столица тази няма отявлена организация лидер. Различни групи с активисти ще вземат участие, като някои имат намерение да останат до ранните часове в неделя.

Хиляди са по улиците на Америка вече 11-и пореден ден с ревностни възгласи против расизма./БНР