Липсват около 70 лекарства у нас, имаме достатъчно ваксини срещу Ковид-19

Част от причините за недостига на медикаменти се дължи на разпределението на национално ниво

Около 70 лекарства за различни заболявания продължават да липсват у нас. За това граждани подават сигнали към Изпълнителната агенция по лекарствата.

“В последните години в България и в цяла Европа има недостиг на определени групи лекарства. Различни са и причините, заради които се стига до недостиг. Важно е да бъде проследен целият път на лекарството от производителя до пациента”, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов в студиото на “България сутрин”.

В част от случаите относно липсата на лекарствата се касае за производствени проблеми, които затрудняват и доставките в държавите членки на ЕС, обяви той.

“Част от причините касаят и разпределението на национално ниво. Това са търговски взаимоотношения от частен характер и затова ролята на институциите е предизвикателство, тъй като Агенцията по лекарствата и Министерството на здравеопазването не участват в поръчването, разпределянето и доставката на ваксините. Стараем се да оказваме съдействие”, обясни Кирилов.

Според него държавата може да повлияе чрез създаването на система, която да мониторира наличните количества в страната.

“SESPA е мащабна система. Подават информация всички участници в процеса на лекарственото снабдяване. Затова е важно да се подхожда отговорно. Такъв тип системи трябва да имат възможност да се адаптират към обстоятелствата”, уточни директорът на ИАЛ пред Bulgaria ON AIR.

От началото на година се публикува и информация, получена от уведомления от притежателите на разрешение за употреба за установяване на продажбите, напомни Кирилов. Той коментира и т.нар. “поправка на Сербезова”.

“Разработването на SESPA стартира през 2019 г. През 2021 г. беше прехвърлена. През ноември 2021 г. беше генериран първият списък. След назначаване на одит през 2022 г. получихме указания за промяна на формулата”, разясни Кирилов.

По повод увеличените случаи на Ковид-19 у нас и опашките пред ваксинационните пунктове, директорът на ИАЛ обяви, че от новата ваксина за лица над 12-годишна възраст вече са доставени около 100 000 дози.

“4800 за лица от 5 до 11 години и 9600 за най-малките деца – от 6 месеца до 4 години. В следващите месеци ще бъдат доставени още 1,2 млн. дози. Очакванията са количествата да бъдат достатъчни. Наблюдава се интерес по отношение на ваксинацията. От 27 септември до вчера са поставени 8 550 дози”, стана ясно от думите му./ bgonair.bg