Мария Бакалова без Оскар, но с голямо признание от Брад Пит

Мария Бакалова не успя да спечели Оскар за поддържаща роля.

Американският актьор Брад Пит оприличи Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден. Той заяви това при представянето на номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля.

Призът грабна Юн Ю-джун за участието си във филма “Минари”. Тя е първата корейка, номинирана за актьорска награда от американската филмова академия. Юн заяви в речта си, че “Оскарите” за нея са предаване по телевизията и че не може да повярва, че сега стои на сцената със статуетката в ръка.

Мария Бакалова е първата българка, която очакваше награда “Оскар”. Тя беше номинирана за изпълнението си във филма “Борат 2”.

На 93-ото издание на наградите на Академията за кинематографично изкуства и наука тя се състезаваше в категорията най-добра актриса в поддържаща роля с Глен Клоуз (“Елегия Хилбили”), Оливия Колман (“Бащата”), Аманда Сайфред (“Манк”) и Юн Ю-джун (“Минари”).

Родената в Бургас 24-годишна актриса се е снимала в български филми като “Трансгресия” (2017 г.) на режисьора Валентин Тодоров и “Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, спечелил голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари през 2019 г.

Бакалова бе номинирана за множество награди тази година за ролята си на Тутар в продукцията “Борат 2” на Саша Барън Коен. Първото отличие дойде в началото на януари, когато Националното дружество на кинокритиците в САЩ й присъди наградата за най-добра поддържаща женска роля. Месец по-късно Бакалова беше отличена и с наградата на лондонските кинокритици. Тя получи номинация в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за наградите “Изборът на критиците” и в началото на март се окичи с приза.

В началото на февруари стана известно, че Бакалова е номинирана за най-добра актриса във филмова комедия

или мюзикъл на наградите “Златен глобус”, но не получи отличието. В тази категория бе отличена Розамунд Пайк. Българската актриса бе почетена с номинация, но не успя да се пребори за награда БАФТА в конкуренцията на Ниъм Алгар (“Calm With Horses”), Косар Али (“Рокс”), Доминик Фишбек (“Юда и черният месия), Ашли Мадекве (County Lines), Юн Ю-Джун (“Минари”). Юн Ю-джун спечели приза на БАФТА, тя успя да надделее и в надпреварата за наградата на Гилдията на актьорите, за която беше номинирана и българската актриса. Ветеранката на южнокорейското кино е претендент и за награда “Оскар” за най-добра актриса в поддържаща роля заедно с Бакалова.

Преди дни комедията “Борат 2” получи три номинации за филмовите и телевизионните награди на MTV – за най-добър филм, пробив на Мария Бакалова и най-добро екранно дуо за Бакалова и Саша Барън Коен.

“Аз казвам, че съм реалист, но май съм оптимист”, каза българската актриса в интервю за БТА в края на март. “Не ми се иска да витая в облаците и да мисля, че с едно щракване на пръстите нещата могат да станат по-добре. Но нещата по принцип могат да станат по-добре! Една птичка пролет не прави, но в същото време капка по капка вир става”, добави тя.

По-рано в интервю за Асошиейтед прес, Бакалова заяви, че “не би трябвало да има значение откъде идваш, а кой си и в какво вярваш”./Vesti