Мария Габриел: Цените на мобилните данни с Македония и Сърбия падат от 1 юли

Директорът Иванка Янкова, която е била учителка на Мария Габриел, й подари репродукция на една от картините на Майстора.
  • Еврокомисар Мария Габриел беше емоционално посрещната в Езиковата гимназия в Кюстендил, която е завършила. Чакаха я с питка с мед, получи като подарък и репродукция на една от картините на Майстора

 

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел участва в диалог “Младите хора в цифровия свят” в кюстендилската езикова гимназия “Д-р Петър Берон”, на която тя е възпитаник.

Виктор Янев и Петър Паунов посрещнаха Мария Габриел.

Официални гости на срещата, която се състоя в актовата зала на учебното заведение, бяха още областният управител Виктор Янев и кметът на община Кюстендил Петър Паунов. По време на диалога учениците имаха възможност да обсъдят цифровите умения, киберсигурността, безопасния интернет, дезинформацията в онлайн пространството, инициативите за цифрово образование и други ключови теми, свързани с цифровия единен пазар.

“Днес цифровизацията е част от ежедневието ни. Тя дава перспектива и за реализацията, и за нови продукти, и за нови услуги, но за мен е важно с младите хора да обсъдим и рисковете на цифровизацията. Днес все повече имаме нужда да говорим за безопасността онлайн, имаме нови форми на насилие, а младите хора са в уязвима възраст. Много е важно всички да имаме киберхигиенни навици, медийна грамотност, защото всички сме свидетели на дезинформацията”, каза еврокомисарят.

Мария Габриел съобщи, че на 4 април предстои дигиталната среща на върха в Белград, на която ще бъде подписано новото регионално роуминг споразумение, което да обхваща шестте държави от Западните Балкани.

Огромен интерес и пълна зала за срещата с еврокомисаря

“За да се случи намаляването на цените, стартираме от мобилните данни от 1 юли 2019 г., като цената за мегабайт ще бъде 70 евроцента, а сега е 12-14 евро. Предстои ни на 4 април, по време на дигиталната среща на върха в Белград, да бъде подписано новото регионално роуминг споразумение, което да обхваща 6-те държави и сега има такова действащо от 2014 година за 4 от тях, но Албания и Косово не са включени. Това, което операторите ясно поставиха като условие, е да има ново регионално роуминг споразумение, което да обхване 6-те страни. Тогава вече ще може да пристъпим и към намаляване на цените между ЕС и Западните Балкани”, заяви Мария Габриел.

По думите й България е номер едно по отношение на брой на жените в областта на информационните и телекомуникационните технологии в Европа.

„В момента заедно с Фондация „Европеана”, най-големия европейски портал за цифрово културно наследство, се реализира и инициатива, започната осем седмици преди 8 март, която цели да се даде видимост на европейски жени, които със своя житейски опит, своята работа и знания са променили ЕС и света. Радвам се, че на 8 март ще завършим с една българка”, каза Мария Габриел. Тя посочи още, че проектът WiFi4EU показва невероятен успех.

Мария Габриел участва в диалог “Младите хора в цифровия свят” в кюстендилската езикова гимназия “Д-р Петър Берон”

“Вече са раздадени първите 2800 ваучера. България е втора в ЕС по брой кандидатствали и одобрени общини. 54 процента от кандидатствалите общини в България ще получат своя ваучер на първа покана, предстоят втора и трета”, каза Мария Габриел и уточни, че общината е тази, която решава къде да използва ваучера, но се радва и подкрепя възможността най-младите и сферата на образованието да имат достъп до този високоскоростен интернет.

Еврокомисар Мария Габриел призна, че подобен род инициативи са изключително полезни, а самата среща в Езиковата гимназия в Кюстендил е и огромно вълнение за нея, тъй като тя се провежда в училището, в което е завършила средното си образование.

На прага на учебното заведение тя бе посрещната с питка с мед и от директора Иванка Янкова, която е била нейна учителка. Еврокомисар Мария Габриел получи като подарък и репродукция на една от картините на Владимир Димитров-Майстора и бе поздравена от областния управител Виктор Янев и кмета Петър Паунов.

Ученички от гимназията изпълниха химна на ЕК, свирейки на флейти, и поздравиха госта си с песента “Катерино моме” и танц с кошници с ябълки и цветя.

“Огромно вълнение е да сме си отново в нашето училище. Това е гимназията, която отвори нови хоризонти и ми даде една силна увереност, че когато трупаш знания и когато се трудиш, рано или късно това се отблагодарява. Това е едно от основните ми послания към младите хора, когато овладееш език, владееш нова култура и има още нови перспективи пред теб, а днес с цифровизацията това е още една допълнителна възможност. Младите хора дори владеят част от технологиите повече от техните учители и родители, от нас”, заяви пред присъстващите еврокомисар Мария Габриел.