Мащабно залесяване започва в региона

5000 дка нови гори ще бъдат създадени на територията на ЮЗДП

Мащабно залесяване започва до дни ТП „Държавно горско стопанство Дупница”, разбрахме от директора на лесничейството инж. Пламен Поюков. „На територията на горското стопанство ще бъдат засадени 50 дка, около 30 000 фиданки. Тази седмица извършихме почвоподготовка и следващата седмица започваме залесяването, в което ще се включат и доброволци. Основно ще залесим с черен бор и зимен дъб”, каза директорът на горското.  В района на ТП „Държавно горско стопанство Дупница” ще се залесява главно в землищата на общините Дупница, Бобов дол и Бобошево.

„Стремежът ни е да увеличим горския фонд във всички общини, попадащи в района на ТП „Държавно горско стопанство Дупница”. Много доброволци изразиха желание да участват в кампанията, включително от общинската администрация в Дупница, ловци. Длъжни сме обаче да се съобразим с епидемичната обстановка и да спазим противоепидемичните мерки. В тази връзка ще направим нужната организация”, допълни Пламен Поюков. Директорът на горското в Дупница подчерта, че ще ползват фиданки, произведени по специална европейска програма LIFE +. „ЮЗДП спечели проект по тази програма, получи финансиране и беше създадена поточна линия за производство на контейнерни фиданки. Дръвчетата са много качествени и има гаранция за прихващането на 95 % от засадените фиданки, което е много важно”, коментира Поюков.

„Общо 5000 дка горски култури планира да залеси Югозападното държавно предприятие до края на годината в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка. От тях над 2300 дка ще бъдат засадени през пролетта. Кампанията вече стартира в най-южните поделения на предприятието, където към момента са извършени залесявания върху опожарени терени на площ от 360 дка, както и попълване на 1, 2 и 3-годишни горски култури върху 643 дка.

И през 2021 г. приоритет са дейностите, насочени към възстановяване на горски територии, пострадали от пожари, болести и вредители, както и невъзобновени по естествен начин през последните три години. По-големи залесявания се предвиждат в териториалните поделения в Кресна – 1663 дка и Симитли – 450 дка, където продължава работата за преодоляване на щетите от пожара преди четири години, както и в Кюстендил – 250 дка, Гоце Делчев – 206 дка, Брезник, Осогово,  Гърмен.

Общо 1 442 000 семенищни и контейнерни фиданки и 13 710 тополови фиданки са осигурени за пролетното залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1871 декара. Предимство се дава на местните широколистни видове – дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, иглолистни – черен и бял бор, смърч и бяла акация5,6 милиона лева са предвидени в инвестиционната програма на ЮЗДП за тези основни дейности в горите”, съобщи Снежана Паскалева – експерт “Връзки с обществеността” в ЮЗДП, в отговор на въпроси на „Вяра”.