Медици искат оставката на директора на ЦСМП – Благоевград, обявяват стачна готовност

Обвиняват шефа си в безхаберие, безотговорност и безстопанственост

Служители от Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград (ЦСМП) искат оставката на директора д-р Красимир Михайлов. Това съобщи Синдикат “Защита” в профила си във Facebook.

Напрежението в Спешния център е породено след инцидента, при който екип на ЦСМП – Петрич бе нападнат по време на изпълнение на служебните си задължения.

Недоволството на медиците е породено от безхаберието на ръководството, за което те твърдят, че подкрепя “побойниците”, а не своите служители.

В писмо адресирано до министър председателя Н.Денков, главния прокурор Б.Сарафов, омбудсмана на Република България Д.Ковачева, министъра за здравеопазването проф.д-р. Хр. Хинков и парламентарните комисии по здравеопазване и правата на човека, медиците изразяват своето възмущение от „безхаберието, безотговорността чувството на недосегаемост и погазване на основни права в ЦСМП- Петрич.”

В публикацията се твърди, че медици от Спешния център са били заплашвани с уволнения,         заради това че в почивен за тях ден са си позволили да окажат подкрепа на колегите си от Петрич.

От подписалите документа става ясно, че не за първи път се чувстват предадени от ръководството на ЦСМП –Благоевград, изтъквайки, че осигурената високопроходима линейка на центъра в Сандански е станала факт именно след протести от членове на Синдикат “Защита”, а не по настояване на директора на центъра.

В него  протестиращите описват, че не са единици случаите, в които линейките закъсват и се налага да бъдат придвижвани от багери, трактори и БТР машини, докато в тях има пациенти, лишени от правото на достъп до качествено здравеопазване.

„Със своята безотговорност, безстопанственост и безхаберие, директорът на ЦСМП-Благоевград явно оставя всичко на произвола на съдбата”, коментират от синдиката. Те алармират, че автопаркът е в окаяно състояние, линейките „красят” паркинга и липсват документи за сключени застраховки.

В публикацията се твърди още, че се извършват нарушения, свързани със спазването на условията по КТД, както и допускането на непрозрачност в разпределянето на средствата за допълнително материално стимулиране (ДМС) и СБКО.

От синдиката изтъкват, че ЦСМП-Благоевград е единственият център за спешна медицина в страната, който не се е възползвал от програмата „Региони в растеж”, благодарение на която е подобрена материалната база и са създадени условия за работещи и пациенти.

Медиците настояват за незабавно освобождаване от постовете на директора на ЦСМП-Благоевград  д-р Красимир Михайлов и главният счетоводител Мицова.

Ако искането им не бъде удовлетворено, те ще преминат към протести и гражданско неподчинение.