Минималната работна заплата ще се определя по нов начин

Ще плащат отпуските при напускане според трудовия стаж

 

Национално тристранно споразумение в 5 ключови области, което да повиши растежа на икономиката, подписаха правителството, бизнесът и синдикатите.

В следващите няколко години БВП на България трябва да достигне 60% от средния за ЕС.

Бизнесът и синдикатите ще договарят минималната работна заплата по икономически дейности. Това ще започне още от тази година и ще се приложи от следващата 2021 година. Тогава ще отпаднат и минималните осигурителни доходи. За заплатите в частния сектор ще има препоръчителен индекс на нарастване. Ще нарастват и бюджетните заплати.

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира начинът на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение на работника или служителя. Измененията се налагат, тъй като към момента липсва ясен начин за определяне на този вид обезщетение.
Според новата разпоредба при прекратяване на трудовия договор броят дни неползван платен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.

Нормативната промяна подпомага реализирането на задълженията на работодателя и ще гарантира правата на работещите и служителите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи:

“Имаме съгласие и на правителството, че ще се осигурява ежегоден ръст на заплащането на труда в бюджетните сектори. Това важи и за 2021 година”.

Минималните осигуровки на земеделци и самоосигуряващи се трябва да се изравнят с минималната заплата. Ще нарастват по швейцарското правило с половината от ръста на осигурителния доход и инфлацията от 2022 година.

Според президента на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов завършилите държавна поръчка висшисти ще трябва да работят известно време в държавата.

Социалният министър Деница Сачева обобщи:

“Най-големият компромис от страна на работодателите беше това, че трите дни болнични продължават да се плащат от тях, а най-големият компромис, който направиха от своя страна синдикатите, е това, че не се прие тяхното предложение да се връща част от дохода на най-бедните семейства в края на годината”.

За бизнеса споразумението е гаранция за социален мир, каза председателят на БТТП Цветан Симеонов.