Наводнения в Гърция, отсечки от ключови пътни артерии са затворени

Снимка: Архив

Ново предупреждение от Гражданска защита в Гърция. Заради екстремното време в някои части на страната, властите затвориха отсечки от ключови пътни артерии. Очакванията на синоптиците са лошото време да се задържи до края на седмицата.

Днес силни дъждове наводниха градовете Патра и Месолонги. Затворена е магистралата в отсечката Патра – Атина, ползва се обходен маршрут, информират от полицията. Улиците в град Патра и в района са наводнени. Спряно е движението на автомобили. Пожарникари изпомпват вода от приземните етажи на къщи и магазини. Водата отнесе и автомобили.

Очакванията на синоптиците за по-късните часове днес са за екстремно време на остров Корфу, както и в част от континентална Гърция. От утре сутрин дъждове ще обхванат Пелопонес и островите в Йонийско море, според прогнозите.

От събота на обяд започват силни валежи в районите до границата с България. След това циклонът се движи към островите в Егейско море. На много места се очакват и градушки. Властите предупреждават фермерите да вземат мерки и да стоят далеч от водни басейни.

Има вероятност за спиране временно на фериботите към островите, заради морски бури. Пътниците да се свържат с транспортните компании час преди пътуване.

Пътна полиция приканва водачите към внимателно шофиране и да се избягва пътуване в райони, засегнати от циклона. /БНР