Над 25 хиляди нови случая на коронавирус през последното денонощие в Русия – най-много от 2 януари насам

Над 25 хиляди нови случая на коронавирус (25 142) са били регистрирани през последното денонощие в Русия – най-много от 2 януари насам, предаде ТАСС, като се позова на федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция.
По изчисления на агенцията коефициентът на разпространение на вируса в страната продължава да се повишава и е достигнал 1,15. Това означава, че един заразен предава инфекцията средно на 1,15 човека.
В същото време е прекъсната тенденцията в страната на пет поредни денонощия на рекорден брой починали след заразяване с коронавируса. Днес смъртните случаи са 663 срещу 697 вчера.
От началото на пандемията в Русия, с население от около 144 милиона души, са били регистрирани близо 5 милиона и 611 хиляди заразени. Страната е на пето място в света по този показател.
По официални данни на оперативния щаб коронавирусът е причинил смъртта на близо 138 хиляди човека в Русия.
Федералната статистическа служба Росстат обаче е отчела около 270 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса, в страната само между април 2020 г. и същия месец тази година, отбелязва Ройтерс.
Повече от 15 хиляди заразени са оздравели през последното денонощие. Общият брой на възстановилите се в Русия доближава 5 милиона и 69 хиляди – над 90 процента от всички регистрирани заразени./БТА