Над 250 книги получиха като дарение Регионалната библиотека и Историческият музей в Кюстендил

Иван Гранитски

Книгите трябва да стоят в библиотеките, а не в складовете, каза Иван Гранитски

Повече от 250 книги бяха дарени на Регионалната библиотека “Емануил Попдимитров” и Регионалния исторически музей в Кюстендил. За осма поредна година дарението е от издателство „Захарий Стоянов“ и фирма „Торготерм“. На събитието, пред библиотечния отдел „Изкуство“ в Кюстендил, присъстваха дарителите – директорът на издателството Иван Гранитнски и Бойко Недялков, представител на фирмата дарител от града.

Събитието тази година се състоя при извънредни санитарно-хигиенни мерки и е съобразено с всички изисквания за ограничен брой на присъстващите и необходимото разстояние помежду им. Освен дарителите присъстваха още художникът, проф. Ивайло Мирчев, Владимир Пенев – художник, живописец, син на поета Пеньо Пенев, заместник-кметовете на община Кюстендил инж. Росица Плачкова и Светослав Василев и директорът на Регионален исторически музей-Кюстендил Валентин Дебочички.

Събитието уважиха зам.-кметовете на община Кюстендил инж. Росица Плачкова и Светослав Василев.

Всяка поредна година подборът на дарените книги и присъствието на техните автори се превръща в своеобразен преглед на продукцията на издателството. 2020 г. не прави изключение – и този път във фондовете ни ще постъпят ценни творби на българската и световна класика – детска литература, над 30 албума на утвърдени български художници, исторически изследвания, философски студии.

„Изказвам нашата признателност и благодарност на екипа на регионалната библиотека и на нашите читатели. Годината е осма поредна, а осмицата е символ на безкрайността и ние си пожелаваме партньорството ни с вас да продължи във времето”, каза представителят на библиотеката Анелия Харалампиева.

Бойко Недялков заяви, че неговата фирма всяка година по това време прави дарение за Регионалната библиотека и за едно училище. “Сега за първи път решихме, че тъй като училищата са затворени заради коронавируса, ще дарим на Историческия музей, още повече че голяма част от книгите са на историческа тематика“, каза той.

“Акцентът е върху българската художествена и класическа литература, както и съвременните автори. Смятам, че това е наш дълг, на всеки патриотичен издател да помага на библиотечните фондове да се попълват. Според нас книгите трябва да стоят в библиотеките, а не в складовете. Библиотеката е храм на духа, на словото, а какво по-приятно от това да се направи такова дарение в навечерието на 24 май“, заяви директорът на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски.