Най-хубав козунак и най-красиво яйце отличиха на конкурс в Големо село

Великденският празник бе дело на читалище “Разметаница 1919”

Конкурс за най-хубав домашен козунак и най-красиво великденско яйце се проведе в Големо село, Бобовдолско. Организатор бе Народно читалище “Разметаница 1919”.

Много гости и приятели дойдоха да се насладят на изкуството, сътворено от ръцете на малки и големи. Кошници с пиленца, големи козунаци и най-различни украси бяха подредени около цветните яйца и изпълваха няколко маси в центъра на селото.

В конкурса мериха сили десетки участници. Те представиха изящно изписани яйца, украсени както с традиционен рисунък, така и по съвременни технологии, за което бяха използвали разнообразни теми, цветове и материали. С много фантазия и вкус бяха оформени различни декоративни композиции на великденска тематика. Съдействие за украсата оказа и фолклорен танцов състав “Магия”.

“Конкурсът се организира за първи път и намерението ни е да се превърне в традиция. Подготвихме грамоти, предметни награди и лакомства за децата. В крайна сметка първо място за най-хубав козунак отиде при баба Янка Кишкина, а за най-красиво великденско яйце – при малката Деа Миланова”, разказа за „Вяра” инициаторът на събитието Райна Ковачка.

Великденският празник в Големо село е заснет с дрон и качен в You Tube от Евгени Точев.

“Вече трета година живея в Големо село. Преди две години председателят на читалището Катя Станкева ме покани с идеята да организираме “мегданско хоро” на площада всеки петък, за да накараме младите хора да бъдат активни и да танцуват”, каза още Ковачка. Впоследствие се ражда и ФТС “Магия”, чийто корепетитор е тя.

Екипът на читалището в Големо село е решен да продължи с добрите инициативи.