Наплив! 285 души се борят за 29-те места в Общински съвет-Дупница

285 души се борят за 29-те места в Общинския съвет (ОбС) в Дупница, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова. В предизборната надпревара участват 15 партии и коалиции, 3 местни коалиции и 5 инициативни комитета. Политическите формации са ГЕРБ, СДС, Партията на зелените, „Ред, законност и справедливост“, „Бъдеще за родината“, „Глас народен“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Има такъв народ“ (ИТН), „Възраждане“, „Ние идваме“, Движението за права и свободи (ДПС), местната коалиция „Земеделски народен съюз“, коалиция „Граждани за общината“, движение „Гергьовден“, местната коалиция „Левицата“ (Левицата – Евролевицата).

Кандидатите за поста на общинския кмет са 9. Както писахме, това са досегашният градоначалник Методи Чимев, издигнат отново от ПП ГЕРБ,председателят на Общинския съвет в последния мандат Костадин Костадинов, номиниран от местната коалиция КОД ( Консервативно Обединение на Десницата – ВМРО – Български възход), компютърният специалист Иво Ников, предлаган откоалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, юристката Катя Димитрова, номинирана от партия „Има такъв народ“, правистът и досегашен юрист на Общинския съвет Милен Попов, издигнат от СДС, бившият градоначалник д-р Панчо Панайотов, номиниран от партия „Ние идваме“ и издигнатите от инициативни комитети Атанас Янев- също бивш кмет на Дупница, и Методи Захаринов – инспектор в службата за противопожарна охрана.

Листата на ГЕРБ е от 29 души, както е известно, водачът е Методи Чимев. Водач на листата на СДС от 14  човека е Милен Попов. Кандидат-съветниците на БСП са 29, а листата води Александър Анин. Първият в листата на КОД с 29 кандидати за общински съветници е Костадин Костадинов. Листата на Партията на зелените с 26 души води Йонко Гергов. Водач на листата на „Ние идваме“ е Панчо Панайотов. Коалиция ЗНС имат 12 кандидати за съветници, а начело е Анастасия Давкова. Листата на „Ред, законност и справедливост“ е от 11 кандидат-съветници и се оглавява от Георги Бански. Пръв в списъка с 20 кандидат-съветници на „Бъдеще за родината“ е Светлин Зарев. Водач на листата на „Глас народен“, в която са 24 души,  е Георги Кр. Градевски. Пръв в списъка с 24 кандидати за общински съветници от ПП-ДБ е Иво Ников. Листата на ИТН, съставена от 11 души,  води Катя Димитрова. ДПС има 11 кандидати за съветници, като начело е Шайхриар Златарска.

За кметове на кметства се кандидатират 29 човека.

Най-сериозна се очертава битката в Джерман, където претендентите за поста са 7. Това са  икономистът Божидар Стоев, участващ в надпреварата като независим и подкрепен от ГЕРБ, Иван Даскалов от СДС, Борислав Тасков от БСП, Венцислав Вергилов – КОД, Даниела Панчева – партия „Възраждане“, Цвятко Димитров от партия „Глас народен“ и Силвия Гошева откоалиция „Граждани за общината“.

В Бистрица кандидат-кметовете са четирима.Кирил Огненски, ще се бори за пореден мандат с подкрепата на инициативен комитет, Бойко Георгиев е издигнат от „Възраждане“, Христо Христов – от БСП, а Мариана Караколева – от коалиция „Граждани за общината“.

В Яхиново за поста се кандидатират досегашната кметица Софка Скоклева, издигната за пореден път от ГЕРБ, Георги Гогов от БСП и Светла Апостолова от ЗНС.

В Дяково също се кандидатират трима – Цветелина Илиева – Иванова от ГЕРБ, Красимир Златков от „Глас народен“ и Силвия Ранова от КОД.

Крайничани също ще избират измежду трима претенденти – досегашната кметица Мариана Димитрова от ЗНС, Йорданка Стоилкова от ИТН и Десислав Начов от БСП.

В Баланово кандидатите са двама – Явор Митов от ГЕРБ и Силвия Яньова от БСП.

В Блатино кандидат-кметовете също са двама – Валери Върбанов от ГЕРБ и Симона Чочева от БСП.

В Червен брег също има двама претенденти за поста – Славчо Димкин от ГЕРБ, който вече има един мандат зад гърба си, и Анелия Вуковска – Малкочева от БСП.

В Пиперево кандидатурите са на настоящата кметица Утеха Маноилова, издигната отново от ГЕРБ, и на Снежана Бозева от ИТН.

Мачът изглежда е свирен в Самораново, където единственият претендент за постае настоящият кмет Райко Цветков, чиято кандидатура се издига от инициативен комитет.

Юлияна КОЛЧАКОВА