Напрежение и надежда преди сезона в Банско! Бизнесът блазни студенти за 8 декември с нощувки до 50 лв.

Най-предпочитани за купон са планинските хижи, за празника се чакат младежи от Гърция и Македония

С напрежение, надвишаващо оптимизма за добър сезон, Банско е в очакване на началото на Зима 2021/2022. Всеки зимен сезон в курорта започва с висок старт за 8 декември. Студентският празник е първият пик, за който бързат да се подготвят всички – туроператори, хотелиери, механджии, търговци и т.н., дори концесионерът на ски зоната, който обикновено пуска извънредно за празника промоционални цени.
Тази година подготовката е сложна и трудна. Заради неизвестните в промяната на мерките на пандемичните ограничения, заради изискванията на санитарните власти, заради растящата инфлация, заради цените на електричеството, заради обичайната липса на качествен персонал, заради изминалите тежки 20 месеца след карантината през март 2020 г. Туристическият бранш има достатъчно причини да се притеснява, но надеждата надделява и приготовленията за студентския празник са под пара. Славата на Банско като място за младежки купон на 8 декември отдавна е преминала границата и за празника прииждат не само студенти и не само българи. С еднакъв ентусиазъм към планинския курорт се отправят и комшиите от Гърция и РС Македония. След строгите ограничения и наложено въздържание почти две години младежите имат още по-голямо желание да се повеселят. И няма да пропуснат тази възможност, макар и не така, както преди, и не толкова масово.
Въпреки многобройните изисквания и ръста на цените туристическият бизнес в Банско подхожда разумно както към цената на пакетите за студентския празник, така и към тяхното съдържание и възможностите за комбиниране на услуги. С поведението си засега браншът показва разбиране, че в подобни условия оцеляват най-адаптивните и че дългогодишното стандартно скучно предложение от две нощувки плюс празнична вечеря е останало безвъзвратно в миналото. Защото освен пандемичните реалности са налице и нови характеристики на сегмента туристи на и около 20-годишна възраст.
В предложенията за българските студенти цените за нощувка варират от 20 лв. до 50 лв., а в по-висококатегорийните хотели и нагоре, в зависимост от мястото за настаняване – къщи за гости, апартаментни комплекси или хотели. Средната цена за празнична вечеря възлиза на 35 лв., а входът в нощните заведения е около 25 лв. Към варианта вечеря с храна от супермаркета и купон в дискотека се ориентират голяма част от българските студенти. Особено предпочитани, но твърде ограничени като възможност за резервиране, са планинските хижи, където купонът е на най-приемлива цена.
Към днешна дата голям интерес и доста резервации за празника има от гръцки туристи. За да се застраховат срещу анулации, в случай на въвеждане на нови изисквания за преминаване на границата, туроператори и хотелиери са в готовност да осигурят тестване с антигенни или PCR своите клиенти.
Персоналът в туристическите обекти е или ваксиниран, или си прави периодичните тестове, удостоверяващи, че не са болни от коронавирус, категорични са собствениците и управителите. Но не се ангажират, че могат да проверяват и контролират какъв е статусът на клиентите им.
През последната седмица в Банско се надигна вълна от възмущение срещу изказване на българска журналистка в пряк ефир на популярно гръцко публицистично предаване от центъра на зимния курорт, в което тя заяви, че в България е популярно подаряването на фалшиви сертификати за рождени и имени дни. Въпреки твърдението й, че фразата е извадена от контекст, в популярна социална мрежа реагираха стотици, чийто бизнес страда от измислени внушения за липса на сигурност.
Всички трябва да бъдат много внимателни в говоренето на тази тема, а най-важното е да се прилагат необходимите мерки за предотвратяване на опасностите, е мнението на всички, чийто поминък е свързан с туризма, и гарантират, че са подготвени за новия сезон във всяко отношение.
Как ще потръгне той, ще се види след броени дни на студентския празник.