На храмовия празник: Камбани с тегло 493 кг пеят от църквата „Свето Благовещение“ в Разлог

С празничен камбанен звън оповестяват в Разлог светото Благовещение на 25 март. На този ден се отслужва празнична света литургия за здраве и благоденствие на всички жители и гости на общината.

Храмът „Свето Благовещение“ е сред най-красивите в цяла България. Към края на XIX век съществуващата в Разлог, който по това време носи името Мехомия, църква „Свети Георги“ става малка за нуждите на нарасналото българско население.

Иконом Никола Ангелов Опашков оглавява инициативата за изграждане на нов храм. През 1909 г. търговецът Никола Каназирев дарява на Мехомийската българска община нива за построяване на нова църква.

След освобождението на Разлог в 1912 г. е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт. Новата църква е осветена в 1939 година. Цялостното й изографисване приключва в края на 90-те години.

Построена е по образец на Варненската митрополия и е един от най-представителните храмове в Пиринския край.

Храмът в Разлог е единствен в Неврокопска епархия, посветен на Благовещението на света Дева Мария. Камбанарията е висока 26 м, съпоставима с Хрельовата кула в Рилския манастир. Тя има три камбани с общо тегло 493 кг, а най-голямата тежи 300 кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано преди едва десетина години от екип млади художници реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.