Нестандартна инициатива! 40-годишен мъж от Разлог обръсна брадата си и събра над 14 000 лв. за болно дете

Около 300 души се включиха в нестандартна инициатива на 40-годишен мъж от Разлог, събрала досега над 14 хиляди лева, които ще бъдат дарени за лечение на болно дете. Инициаторът Петър Адамов, който живее и работи в столицата, разказа, че първоначално всичко е започнало като шега и не е очаквал толкова хора да станат съпричастни.

Няколко дни след Коледа мъжът решава да пусне пост във Фейсбук, с който пита своите приятели каква сума биха дарили, ако реши да обръсне брадата си. „Брадата я пазя от 10 години, не е виждала нищо повече от оформяне“, разказа Адамов. Под поста му започват коментари с въпроси за каква кауза ще бъдат дарени средствата и се посочват суми, които приятелите му биха дали, ако се обръсне. Само за едно денонощие се събират повече от 400 лева, с което Петър Адамов осъзнава, че шеговитият пост се превръща в нещо сериозно и трябва да насочи сумата към конкретна кауза.

„Откровено казано не съм от хората, които даряват редовно, лично аз подемам такава кампания за първи път, но със сигурност ще бъда по-активен, защото както аз успях да заразя хората“, каза Петър Адамов пред БТА. Разказа, че е усетил и огромното значение на всеки човек, включил се в кампанията. „Имаше хора, които изпращаха по-малка сума и едва ли не пишеха с извинение, но нито една сума не е малка, защото техните са малко, но когато са много хора, достигнаха до тази сума“, разказа още мъжът.

Още в началото бях решил, че средствата ще бъдат дарени за дете, посочи Петър Адамов. Парите, които събира в спонтанната си кампания, решава да дари за лечението на 5-годишно момиченце от Варна– Никол Караколева, която се бори с коварно заболяване.

Инициативата на Адамов приключи в неделя, 7 януари, ден след като той обръсна брадата си. Това стана с видеоизлъчване на живо. В профила си във фейсбук мъжът написаследното:

„Минаха точно 12 дни откакто на шега казах, че ще си обръсна брадата срещу пари (естествено с благотворителна цел).

Това, което се случи е внушително!

Събраната сума за Никол от Варна, както сами може да видите, е 14250лв.

Тази сума идва от 285 човека, като (броих ги) 200 от тях познавам лично. Не просто фейсбук приятели а лично.

ГОРД СЪМ С ВАС !!! Гордея се с всеки един от вас.

Благодаря ви, че ми гласувахте такова доверие.

Сигурен съм, че с цялата позитивна енергия, която изпращаме накрая историята ще има щастлив край.

Утре сутрин ще ви дам отчет за финалната сума, която благодарение на всички вас ще изпратя (също по револют) на Мая, майката на Никол.

п.п. За да съм на 100% сигурен, че тази сума ще отиде точно къде трябва, преди малко пуснах един малък превод (6лв), за да може Мая да ми потвърди, че ги е получила и това е нейният акаунт“, пише още Адамов, който прилага скрийншот на транзакцията.

Към каузата на 40-годишния мъж от Разлог се присъедини известният тв водещ Ники Кънчев, с когото са приятели. Именно по негова инициатива финансовата помощ е насочена към малкото момиченце от Варна.

„И аз дарих! Искам Никол да си върне косичката!

Изпратихме Старата с много добри дела, нека започнем и Новата година със същите помисли. Нека победим мрака или поне се опитаме“, призовава Кънчев.

Начините да помогнете на Никол са:

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG57BUIN95611000714727

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Никол Радославова Караколева

Револют: @maya7p5hq

Да помогнем на Никол да оздравее

PayPal: @nikolkarakoleva