Новите 240 идват: Ето какво ще се случи на първото заседание на 46-ото Народно събрание

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа. Депутатите ще се съберат в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2, напомнят от администрацията на НС. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание това е Мика Зайкова. Тя ще влезе в тази роля за втори път в рамките на няколко месеца.След като прекрачат прага на знаковата сграда, народните представители ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, както и правилник за дейността на Народното събрание.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.” След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание./dariknews.bg