Нови стрели летят между кмет и губернатор в Благоевград

Ilko Stoyanov
Илко Стоянов, снимка - БТА

Войната този път е за индустриалната зона

 

Нови стрели прелетяха между кмета и областния управител на Благоевград. В основата на конфликта този път е бъдеща индустриална зона. Градоначалникът Илко Стоянов оповести, че ще изпрати сигнал до президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев срещу областния управител Стоян Христов. Поводът е поредното решение на Общинския съвет, което областният връща за преразглеждане. То е свързано с процедура по деактуване на земеделски земи от публична в частна общинско собственост, върху които ще се изгражда Индустриална зона до село Зелен дол.

Според областния управител решението на съветниците е незаконосъобразно и в сряда те са задължени отново да го прегласуват.

През март общинските съветници приеха изменението на Общия устройствен план за Индустриална зона „Зелен дол“, а целта е да се кандидатства за финансиране по програма за израждане на инфраструктурата на бъдещата Индустриална зона.

„Ще подам сигнали до президента и Министерския съвет, защото със системното връщане на решения на ОбС се спъва развитието на града. „Това за мен е война и е свързана с предстоящите местни избори. Това е книжен тероризъм, който прилагат със силата на закона“, коментира още Стоянов. Категоричен е, че това връщане на решението на ОбС и последващо евентуално обжалване в съда, ще доведе до забавяне при кандидатстването по програмата за финансиране.

Стоянов заяви още, че е имал вече разговори с фирми от Косово, Германия и Тайван, които имали интерес да развиват бизнеса си в бъдещата Индустриална зона, както и местни фирми, които искали да развиват бизнеса си там.

Стоян Христов, снимка – БНР

Областна администрация не е обявявала война на община Благоевград, но липсва комуникация с кмета, коментира на свой ред областният управител на Благоевград Стоян Христов. “Върнато е решението, защото преди да се промени собствеността от публична в частна, трябва да се промени предназначението на земята, която сега е основно земеделска – пасища. Връщаме и други решения на общински съвети в 14 общини в областта, когато са незаконосъобразни, за да бъдат коригирани. Никой друг кмет не е реагирал така, както г-н Стоянов. Днес той е говорил за война. Не знам за каква точно война става въпрос. Може би за войните, които господин кметът сам си предизвиква и сам си прекратява. Аз ви уверявам, че областният управител никога и по никакъв повод не е обявявал война на никоя община на територията на област Благоевград”, допълни Христов.

На подозренията на кмета Стоянов, че атаките срещу него са заради предстоящите местни избори, губернаторът коментира, че “още е много рано да се говори за избори”.