Новозакупената техника показа болницата в Самоков по повод Световния ден на здравето

Новозакупената апаратура за нуждите на самоковската болница бе показана в Световния ден на здравето – 7 април.
Закупената в края на миналата година съвремена медицинска апаратура със средства, осигурени от община Самоков е на стойност над 100 хиляди лева. Автоматична система за определяне на химични и физични компоненти в урината на стойност 58 хиляди бе закупена през месец октомври миналата година. Автоматичният уринен анализатор изследва фхимичните компоненти в урината – белтък, захар, кетони, относително тегло, ПХ на урината и др. Има допълнителен модул с камера с висока разделителна способност, която дифернцира формените елементи в урината – бактерии, епителни клетки, различните видове кристали и т.н. Това помага за диагностика на заболявания на бъбреците в ранен стадии, за проследяване на различни заболявания, при които се засягат бъбреците се установява рано. Такива апарати има на много малко места в българия, основно в университетски болници. Другият нов апарат, закупен за лабораторията е кръвно газов и електролитен анализатор на стойност 54 хиляди. Това е част от апаратурата, закупена за нуждите на лечебното заведение по време на пандемията за обслужване на целия поток пациенти от болнична, доболнична помощ и интензивен сектор. Апаратурата е холандско производство, много висок клас. Прави изследванията с голяма точност, като при тежки заболявания проследява и елекролитите, което е от особено значение за диагностиката и последвалото лечение на пациентите.
Кметът Владимир Георгиев поздрави всички медицински работници по случай професионалния им празник. Пожела им здраве, професионални успехи и лично щастие. Благодари за това, че здравеопазването в община Самоков е на високо ниво и се ангажира общината да продължи да подпомага закупуването на нова техника, ремонти на сградния фонд и осигуряване на по-добри условия за работа и грижа за пациентите.
Управителят на МБАЛ – Самоков, д-р Красимира Ковачка
поднесе и своята искрена благодарност за всеотдайния труд в името на доброто на пациентите, труд, който заслужава дълбоко признание и уважение на цялото общество.