Новото строителство в Дупница поскъпва, гони 600 евро на кв. м.

created by dji camera
  • Асен Кирилов: Вдигането на цените на строителните материали доведе и до вдигане на стойността на вторичния пазар

  • Очакваното покачване на банковите лихви, прави хората несигурни

Успокоение на пазара на недвижими имоти, отчитат брокери в Дупница. „Имаше един момент преди 4 месеца, когато се наблюдаваше масово търсене на всякакви имоти. Сега се наблюдава един застой, като причините са различни”, коментира собственикът на агенция за недвижими имоти, Асен Кирилов. Според него една от причините е очакваното покачване на банковите лихви. „ Преди условията по кредитите бяха едни, но скоро се очаква промяна в тях и голяма част от хората изчакват да видят какво ще се случи. Тази несигурност кара търсещите, които нямат налични средства да изчакват. Отделно от това вдигането на цените на строителните материали доведе и до вдигане на стойността на вторичния пазар при старите строителства”.
Кирилов отчита покачване на цените при новото строителство. „Новото строителство се движи в широк диапазон. Мина сумата от 450 евро и се движи между 500 и 600 евро на кв.м. Това са жилища, които са построени преди последното поскъпване на строителните материали. Преди година цената беше около и под тази граница, докато сега има имоти и на сумата от 750 евро на кв.м. Говорим за качествено ново строителство, на топ локация, което не е груб строеж, а в напълно завършен вид и готов за обзавеждане. Разлика има и хората с основание отчитат покачването на цените”, коментира Кирилов.
По негови наблюдения на пазара, търсенето в момента е ограничено в покупката на по-стари и достъпни имоти, които впоследствие могат да бъдат отремонтирани. Предпочитани в града са предимно апартаменти, както и бизнес имоти. „За разлика отпреди 2 години, когато имаше пандемия и масово се търсеха селски имоти, към днешна дата отново има интерес към апартаментите. Търсят се и бизнес имоти с налична инфраструктура и комуникации”, уточни Кирилов. По думите му към настоящия момент трудно може да се говори за конкретни цени, тъй като пазара се влияе от различни фактори.
„В момента няма фиксирани цени на пазара. Има гарсониери в жк „Бистрица” обявени на 50 000 лв. Има и апартаменти на същата цена . Средно може да се каже, че гарсониерите са около 30 000 лв., двустайно жилище струва 45-50 000 лв. , а тристайните приблизително 65-70 000 лв. Това са средни и ориентировъчни цени. Те зависят от състоянието на продавания имот на вторичен пазар”, поясни брокерът.
И тази година Кирилов отчита , че хората със свободни средства инвестират в покупна на имоти в чужбина, най-вече в Северна Гърция. Част от тях ги ползват за собствени нужди през лятото, други ги отдават под наем и печелят средства от тях. „Има доста българи и дупничани с имоти в съседна Гърция и търсенето там продължава. Една гарсониера може да се намери на цена близка до същата квадратура в жк „Бистрица. За да сме коректни, трябва да уточним, че става дума за имот , който не е на първа линия и с топ локация. Може да се намери апартамент и за 15-20000 евро, но няма да се виждат морето и плажа. Предимството на тези имоти е, че в съседната ни страна сезонът е дълъг и това прави инвестицията атрактивна и с по-добра възвръщаемост”, коментира още А.Кирилов.