Нов енергиен етикет на домакинските уреди от 1 март

От 1 март 2021 г. се въвежда нов енергиен етикет на домакинските уреди. Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт с допълнителна информация за продукта. Промяната се налага, защото на пазара вече няма уред, който да е по-нисък от клас А и няма как към клас А да се добавят плюсове до безкрай. Затова влиза нова скала.

С нов етикет от 1 март ще са всички съдомиялни, перални, комбинирани перални със сушилни, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани. Основната разлика със стария етикет е, че отпадат досегашните плюcoвe нa cтиĸepитe, като те ще бъдат заместени с нова енергийна скала от A до G.

“За разлика от сега съществуващите различни скали това вече няма да е объркващо за потребителите. Завишават се и изискванията за енергийна ефективност, което ще се отрази на етикетите в понижаване на техния клас енергийна ефективност”, каза експертът Искра Василева от “Техническа хармонизация и политика за потребителите” към Министерството на икономиката.

“По-големи са и цифрите и картинките и е по-разбираемо за хора, които не са запознати с нещата, просто е по-разбираемо и е по-добре”, каза управителят на магазин за електроуреди Юлиян Ненов.

Новост в етикета за енергийна ефективност е и QR код, с който ще можете да проверите допълнителна нетърговска информация като консумацията на енергията. В момента обаче кодът още не е активен.

В магазините за техника върху продуктите все още седят старите етикети, но при по-новите модели производителите са се подготвили и вътре откриваме и новия етикет.

Търговците имат 15 работни дни да се подготвят, което означава, че проверките ще започнат от 19 март.

“При съмнения за нередности можете да подавате сигнали, като всички ще бъдат проверени и ще бъдат налагани съответните мерки”, каза главният директор на ГД “Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите Игнат Арсенов.

Глобите са от 300 лв. до 1500 лв./БНТ