Нов опит в Рила: Търсиха сноубордиста под тонове сняг и при 90% риск за живота на спасителите

Планински спасители от Благоевград и София отново опитаха да влязат в района на лавината, за да продължат издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя над ски зона „Картала“ в Рила. Мъжът не бе открит до редакционното приключване на броя.

Акцията бе подновена след пауза от едно денонощие заради тежките атмосферни условия в планината, които крият висока опасност и риск за живота на спасителите.

Мястото, където е локализиран телефонът на фрирайдъра, е с периметър около 100 на 100 метра. В сряда е паднал нов сняг, натрупан е в още по-големи преспи от вятъра, в момента там има тонове сняг, обясни шефът на отряда на спасителите в Благоевград Георги Ботев. “Ще направим лавинен профил да преценим доколко е възможно да се влезе в този улей, защото условията се влошават доста”, заяви Ботев при подновяването на издирвателните действия.

По думите му това е последната възможност да се търси тялото на младия мъж, след затоплянето в събота рискът за живота на спасителите е станал над 90%.

Издирването ще може да бъде подновено чак след две-три седмици.

Спасителите носеха със себе си и скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията бе опасна, а снегът – нестабилен.

“С реко скенер търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него – я кант, я телефон, нещо друго метално в него, ножче или някакъв термос”, обясни планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат, с периметър около 10 декара, който вчера спасителите трябваше да претърсят.

Оказва се, че има техника за по-конкретно локализиране, но България не разполага с нея. Експертът инж. Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента, освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма.

“Техниката е съвсем нова, която, качена на вертолет, има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21-ви век всеки един човек си носи по един или два телефона в джоба”, подчерта инж. Мариян Боновски.