НС отхвърли законопроект за нулева ДДС ставка за храни, вода, ток, газ и парно

Партия “Възраждане” поиска оставката на правителството след като беше отхвърлен законопроектът им за 0% ДДС за стоките от първа необходимост.
Депутатите предложиха да бъде въведена нулева ставка за храни, отопление, ток и лекарства. Срещу проекта гласуваха от БСП и “Има такъв народ”. От “Продължаваме промяната” и “Демократична България” се въздържаха. ГЕРБ и ДПС го подкрепиха.
“4 месеца управляващата ви коалиция отказа да разгледа и обсъди законопроект, в който лекарствата за най-бедните и най-болните хора в ЕС да са с 20% по-ниска ставка”, заяви Цончо Ганев, ПГ на “Възраждане”.
“Вашето предложение просто е неизпълнимо. То като повечето ваши предложения, е едно не добро предложение. Едно популистко предложение, което няма как да се случи, господин Ганев, каза Искрен Митев, ПГ на ПП.
“Моля да осигурите присъстрвието на министър или зам.-министър на финансите. ДДС е основния данък, който пълни хазната. В крайна сметка ще правим ли нещо по ДДС или няма да правим. Защото само популистки изказвания от тази трибуна няма да нахранят избирателите ни”, каза Пламен Абровски, ПГ на ИТН./БНР