“Ню Йорк Пост”: Антируските санкции на САЩ водят до отслабване на долара

Злоупотребата със санкции от страна на САЩ, особено срещу Русия, води до намаляване на доверието в долара и отслабване на позицията му като основна валута за разплащания и резерви по света. Това пише колумнистът на “Ню Йорк Пост” Джей Нюман.

Нюман отбелязва, че повече от 100 страни по света – повече от половината от тези на Земята – не са се присъединили към антируските санкции и продължават да правят бизнес с Москва. Тъй като достъпът до доларови транзакции за Руската федерация вече е ограничен, такива държави търсят други начини за разплащания, предимно в национални валути, което води до намаляване на ролята на долара.

Освен това, посочва наблюдателят, използването на щатския долар и неговата финансова система като икономическо оръжие накара много страни да се замислят за собствената си уязвимост към подобни мерки и да започнат да търсят начини да се защитят от тях. Най-очевидният от тях, добавя той, е да се намали зависимостта от долара и финансовата система на САЩ.

„Отказът от долара ще бъде най-силният удар върху международната позиция на Съединените щати. Времето, когато може безкрайно да се печатат пари, ще свърши и ние вече няма да можем да купуваме чужди стоки евтино“, посочва Нюман.

За да подобри перспективите пред долара, Нюман предлага да се намали броят на страните, с които САЩ са в конфронтация, както и да изчисти собствената си икономика, особено по отношение на държавния дълг. „Време е да се научите да живеете според възможностите си“, подчертава той./ТАСС