Община Белица въвежда вечерен час за местните жители и карантина за всички от тях, работещи в Банско

Община Белица въвежда от днес, 18 март, вечерен час, както и карантина за всички от общината, работещи в Банско, със заповед на кмета на Белица Радослав Ревански, публикувана на официалната страница на общината. Като причина е посочено поставянето на Банско под карантина, където работят стотици граждани от община Белица. Решението е на Общинския кризисен щаб за COVID-19. Карантина се налага на всички, които са работили в Банско до 13 март 2020 г., като те трябва да останат по домовете си в следващите 14 дни, считано от днес.
Въведеният вечерен час важи за всички жители на общината, както и на пребиваващите в нея. Хората не могат да напускат домовете си след 20.00 часа вечерта до 6.00 часа сутринта на следващия ден.
В заповедта е посочено, че нарушителите ще бъдат предавани на органите на властта и ще търпят санкции от пет хиляди лева и до пет години затвор. Забранява се и струпването на хора на едно място. В хранителните магазини, банки, аптеки и пощи да се допуска по един човек, а чакащите да бъдат на разстояние от два метра един от друг, пише още в заповедта. Работещите предприятия на територията на общината, на които е разрешено да не прекъсват работния процес, трябва да спазват всички хигиенни норми на дезинфекция.
Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на общината, съвместно с ръководителя на полицейския участък.