Община Дупница готви Бюджет 2021, финансовата рамка ще е около 32 млн. лв.

Олга Китанова и Павел Петров
  • Финансистът Павел Петров: Няма да увеличаваме местните данъците и такси, отчитаме добра събираемост въпреки кризата

Около 32 млн. лева ще бъде бюджетът на община Дупница за следващата година, разбрахме от глaвния финaнcиcт на ведомството Πaвeл Πeтpoв. „Oбщaтa финaнcoвa paмĸa на бюджета ще бъде като миналогодишната – около 32 млн. лв. Като местни приходи ще бъдат заложени 9 млн. лв., колкото ще са и разходите за местни дейности. Както вече бе заявено, със сигурност няма да има увеличение на местните данъци и такса “смет”. Няма да се търси нарастване на приходите чрез увеличение на данъци и ставки”, каза Петров. Във връзка със средствата за капиталови разходи и инфраструктурните обекти, които ще бъдат заложени за изпълнение в бюджета, от общината заявиха, че е много рано да се говори конкретно. В момента се събират предложения – от общински съветници, кметове на села, звена към общината и др., които тепърва ще се обсъждат. Все още не се знае и кои проекти няма да бъдат завършени и ще трябва да се дореализират и включат в бюджета за догодина.

Финансистите на общината отчитат много добра събираемост на данъците и таксите, особено на фона на кризата с коронавируса, заради която имаше въведени данъчни облекчения. „Данните за приходите от данъци и такси се обработват, но като цяло имаме много добра събираемост. Знаете, че има обекти, които не работеха заради извънредната ситуация и са освободени от данъци”, припомни Павел Петров.

Стана ясно, че предложението си за включване на обекти за капиталови разходи в проектобюджета са внесли съветниците от „Народен съюз” д-р Лорета Николова и Вергил Кацов. Те настояват за залагане на средства за направа на асансьор в терапевтичния блок на общинската болница, изграждане на подпорна стена на р. Бистрица в жк „Елица”, рехабилитация на улици и смяна на водопровод в района на СУ „Св. Кл. Охридски”, облагородяване на площада и ремонт на улици в село Червен брег, обновяване на съоръженията на детска площадка и смяна на дограма и освежаване на сградата на кметството в Крайници, изграждане на нов резервоар и направа на нов сондаж за питейна вода в село Джерман.

Общественотото обсъждане на проектобюджета отново ще бъде насрочено за месец януари, като срокът за изготвянето на финансовата рамка е удължен от държавата.

Юлияна КОЛЧАКОВА