Община Дупница с бюджет от 39,6 млн. лв. за 2021 г.

Иван Бельов, Олга Китанова и Павел Петров
  • Зам.-кметът Китанова: Бюджетът, който предлагаме, гарантира устойчивото развитие на община Дупница през настоящата година

  • Три са водещите приоритета – благоустрояване, подобряване на управлението на отпадъците и подобряване на културната инфраструктура

39 млн. 682 хил. 649 лeва e бюджетът на община Дупница за тази година, съобщи зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Приходите, предвидени от местни дейности, са 9 млн. 915 хил.  лв. /3 млн. 874 хил. лв. от данъци, 6 млн. 41 хил. лв. от такси, глоби, наеми, концесии и продажби на общинско имущество/. Останалата част от постъпленията е от републиканския бюджет. На пресконференция, на която присъстваха и главният финансист Павел Петров, и главният инженер Иван Бельов, бяха представени основните приоритети и инфраструктурни обекти в списъка за капиталови разходи.

„Проектобюджетът е съставен след публично оповестено допитване. Получихме доста предложения от групи в Общинския съвет, от кметовете на населени места. С всички тях кметът Методи Чимев проведе срещи, така че да успеем да включим повече обекти за ремонти тази година. В резултат на тези срещи над 80% от всички писмени предложения, постъпили в общината, са залегнали в бюджета. Именно заради това вярвам, че бюджетът, който предлагаме, гарантира устойчивото развитие на община Дупница през настоящата година“, подчерта Олга Китанова.

В сравнение с миналогодишния бюджет рамката е увеличена с 3,5 млн. лв. Увеличението е главно от държавните субсидии, над 80% от които са за образованието. Спрямо 2011 г. бюджетът е нараснал близо 2 пъти, тогава финансовата рамка е била 20 млн. лв. В този период двойно са се увеличили приходите от местни данъци и такси, като се е повишила и събираемостта им. За споменатия период двойно е нараснала и капиталовата програма. Просрочените задължения са намалели с над 90% – от 11 млн. 600 хил. лв. на 1 млн. 300 хил. лв. Общинският дълг е намалял с 60%. „Това показва, че в настоящия момент ние можем да извършваме доста по-широка дейност. Нямаме натрупани нови кредити и нови задължения, което е важно, за да работим организирано. Разбира се, винаги има какво да се желае и така трябва. Винаги може да бъдем критикувани и аз приемам всяка критика като абсолютно конструктивна и се стараем да отговорим”, допълни зам.-кметът.

Олга Китанова посочи три водещи приоритета в бюджета за 2021 година – благоустрояване, подобряване на управлението на отпадъците и подобряване на културната инфраструктура.

„Три са основните задачи, които си поставяме. Първата е да се продължи инвестиционната политика на общината по отношение на изграждане и подобряване на инфраструктурата. Отново сме направили един лек анализ за последните 5 години. Преди 5 години започнахме политика за ремонти, които не са само кърпене на дупки, а цялостно преасфалтиране на улици. Всяка година този обем на дейности се увеличава по малко. От 2015 до 2020 г. са подменени 24,7 км водопроводна мрежа и е извършено преасфалтиране и подмяна на тротоари на 5,6 км улици. Тази година отново имаме такива обекти.

Вторият приоритет е подобряване на управлението на битовите отпадъци в общината. Това е проблем до болка известен на всички. Силно се надявам тази година да направим първите успешни стъпки в тази посока. Това е напълно възможно, тъй като в петък получихме окончателно одобрение на финансирането за рекултивация на депото по Оперативна програма „Околна среда”. С рекултивацията се очаква да бъдат създадени по-добри условия за живеещите в района на старото сметище и на територията на цялата община.

Третият акцент в бюджета е съществено подобряване на културната инфраструктура в общината. Целта, която си поставяме, е да изработим един културно-образователен продукт. Идвайки посетители, и гражданите, и децата, и учещите да има какво да посетят и да запълнят пълноценно времето си тук“, каза още Китанова. Тази година се очаква с европейско финансиране да се изпълнят 4 проекта. До края на април би трябвало да започне реконструкцията на Младежкия дом в градски исторически музей, да се пусне в експлоатация културният дом до Околийската къща и Джамията. Предвиждат се и ремонт на къщата на Станке Димитров, която да се превърне в музейна експозиция, и реконструкция на часовниковата кула, припомни зам.-кметът. Очаква се към тези обекти да се открият поне 10 работни места.

Павел Петров отбеляза, че леко е увеличена и субсидията за местните дейности – с 200 хил. лв., предназначени за капиталови разходи. „За първи път от 10 г. всичките 6 показателя за добра финансова дисциплина са изпълнени от общината и не нарушаваме нито един, което досега не е било. Просрочените задължения са под 5%. Имахме нарушения по 1-2 показателя. Спомняте си, че имахме и процедура за финансово оздравяване, когато бяха нарушени 3 показателя. Да се надяваме, че това устойчиво състояние ще бъде продължено. Като отчетем факта, че 2020-а беше една кризисна година, а ние успяхме да постигнем тези резултати. Бюджетът за миналата година е изпълнен на 91%, което е много добро изпълнение за една кризисна година, при положение че предишни години изпълнението беше на 98%. Това ни дава основание да сме оптимисти за тази година, ако тази епидемия затихне и най-сетне изчезне”, каза Петров. Бюджетарят на общината допълни, че с въведените изменения от тази година за всяко от населените места ще се предвидят средства за всички кметства. Ще се направят справки с отделни разчети за разходите, като 30% от приходите от наеми, аренда, продажба на имущество ще остават в населеното място, в което се намират тези имоти. Това ще бъде записано в решението на Общинския съвет, като малките населени места, в които няма такива приходи, ще бъдат финансирани от общинския бюджет. В капиталовия списък за обекти в селата са предвидени 293 хил. лв., като за рехабилитация на улица са заложени 220 хил. лв. Предвидено е текущо финансиране за провеждане на празници, издръжка на футболните отбори, средства за консумативи и материали.

Най-голяма инвестиция в проектобюджета за 2021 година е за сондажа за минерална вода в с. Бистрица, за който са предвидени 776 000 лв. Предвижда се още изграждане на зона за отдих в м. Дренски рид, като ще бъде ремонтирана и улицата от Градската градина до там. Заложен е и основен ремонт на ул. „Орлинска“ – от ул. „Николаевска” до гл. път Е-62, с преасфалтиране и смяна на бордюри и тротоари, като на ул. „Саморанска” част от тротоара ще бъде отнет за сметка на пътното платно. За предстоящата там рехабилитация са заложени 1 млн. 430 хил. лв., 868 хил. 600 лв. от които ще бъдат предоставени от републиканския бюджет. Основни ремонти са предвидени и за улиците „Венелин”, „Седма рилска дивизия”, където ще се смени и водопровод, „Иван Вазов”, „Трети гвардейски полк”. Заложени са и средства за проектиране на предстоящо покриване на река Бистрица в района на Спортната зала, където да се изгради паркинг. Стана ясно още, че в момента се проектира монтаж на асансьор в общинската болница /в сградата на бившата Военна болница/, което ще струва около 80 хил. лв. Предвидена е и сума за проектиране на храма, който ще бъде построен в жк „Бистрица”.

Разходите за социални дейности, спорт и култура са:

30 000 лева по общинска програма “Ин витро”; 10 000 лева помощи по решение на ОбС за социално слаби жители; 2000 лева за помощи за погребения по наредба; 10 000 лева за финансиране на даровити деца; 100 000 лева за спортните клубове по общинска наредба; 180 000 лева целево за ФК „Марек 1915”; 30 000 лева целево за ВК „Марек – Юнион Ивкони“; 55 000 лева за оркестри, ансамбли и фестивали (общински духов оркестър, Мъжки хор “Св. Иван Рилски”, ФСГП „Ноктюрно”, международни и национални фестивали); 90 000 лева за общински културни мероприятия и празници; 30 000 лева за дофинансиране на училища с маломерни паралелки в малки населени места; 30 000 лева за сезонен Кризисен център. В списъка с обектите за изграждане е площадка за наблюдаване от туристи в м. Софраджика в Рила планина над село Бистрица.

За капиталови разходи са планирани общо 4 млн. 14 хил. 300 лв. 1 млн. 15 хил. 900 лв. са заложени за текущи ремонти, като основният харч е за изкърпване на дупки. 11 млн. лв. са предвидени като приходи по европейски проекти.

Информацията с проектобюджета е качена на сайта на общината. Общественото обсъждане на финансовата рамка е насрочено за 8 февруари. Часът ще бъде определен и съобщен допълнително.

Юлияна КОЛЧАКОВА