Община Дупница с проекти за 12,45 млн. лв.за шест важни обекта

Община Дупница кандидатства за финансиране в размер на 12 450 000 лева за 6 важни обекта в партньорство с общините Самоков и Сапарева баня. Това стана възможно чрез подготовката на Концепция за интегрирани териториални инвестиции с наименование: „Община Самоков, община Дупница и община Сапарева баня в подкрепа на устойчивото териториално развитие, развитие на човешките ресурси и на туристическия потенциал на региона“, подадена за одобрение към Програма Развитие на регионите 2021-2027.

През настоящия програмен период интегрираните териториални инвестиции са основен подход за получаване на европейско финансиране. Основна цел на тази програма е преодоляване на териториалните различия. Партньори по програмата са Община Самоков, Общините Дупница и Сапарева баня,  както и дупнишките училища – „ОУ „Евлоги Георгиев“, ОУ „Христаки Павлович“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Св. Климент Охридски“.

Целта на подадената за одобрение концепция е развитието на туризма и човешкия потенциал в региона, чрез осигуряване на привлекателна и екологична зелена паркова среда, привеждане и обособяване на места за популяризиране на културно историческото наследство на региона, за отдих  и връзка с природата;  внедряване на енергоспестяващи мерки; осигуряване на адекватна и отговаряща на нуждите на населението образователната и социална инфраструктура в комбинация със свързващите я секторни услуги.

“Чрез реализацията интегрираната концепция трите общини поставяме фокуса на усилията си върху оползотворяване на туристическия потенциал и човешки капитал. Очакванията са по този начин да постигнем по-добро социално и икономическо развитие на целия регион. Община Дупница сме подготвили и подали 6 концепции за интегрирани териториални инвестиции”, каза изпълняващата длъжността кмет на Община Дупница Олга Китанова.

Първата концепция на стойност 1 400 000 лв. е за „Развитие на устойчивата мобилност в гр. Дупница“. Тя предвижда изработване на План за устойчива градска мобилност, изграждане на надлез над ж.п. линия при кв. „Каваклия“ и на велосипедна и пешеходна мрежа.

Втората концепция е на стойност 4 500 000 лв и за „Изграждане на зони за отдих, зелени площи и вкл. физически елементи на градската среда в ж.к Елица, гр. Дупница“ и предвижда изграждане, реконструкция, рехабилитация, облагородяване на инфраструктура с отворен достъп като зони за обществен отдих, елементи на градската среда, детски площадки, алейна мрежа, тротоари, достъпна среда за хора с увреждания и други, които ще бъдат обществено достъпни и няма да бъдат експлоатирани по икономически начин. Припомняме, че Община Дупница бе внесла вече такъв проект за финансиране от държавния бюджет през 2020 година, но той така и не бе разгледан.

Облагородяване на пространство на централна градска част на гр. Дупница, изграждане на парк с амфитеатър и поддържащи съоръжения на част от терена на КЕЧ е другото заложено за инвестиция. По този начин ще се надгради проекта за изграждане на Млад.център по Плана за възстановяване и устойчивост. Стойността на предвидената инвестиция е 3 000 000 лв.

Концепция за „Подобряване на образователната инфраструктура в Община Дупница“, предвижда изграждане на физкултурен салон и ремонт на околното пространство в ОУ “Христаки Павлович“, основен ремонт на физкултурен салон и  ремонт на околното пространство на ОУ „Евлоги Георгиев“, както и основен ремонт на дворното пространство в ОУ „Неофит Рилски“. След реализиране на дейностите на обща стойност 1 800 000 лв., се очаква да бъде завършен цялостният облик на учебните заведения, като ще отговарят на съвременните стандарти за качествено образование.

ОУ „Христаки Павлович“

Концепция за „Изграждане на дребномащабна туристическа инфраструктура от с. Бистрица до хижа „Иван Вазов“  на стойност 1 100 000 лв. е другата заложена инициатива. Трасето минава през стар горски път, като ще бъдат обособени кътове за отдих с беседки, информационни табели и др.  Резултатът, който ще бъде постигнат при изпълнение на инвестицията е изградена дребномащабна инфраструктура с елементи на средата, общ интегриран продукт между три общини.

Концепция за „Приобщаващо образование и образователна интеграция в Община Дупница и Община Самоков“ в партньорство с Обединено училище “Неофит Рилски” гр. Самоков, ОУ „Христаки Павлович“ гр. Дупница, ОУ „Евлоги Георгиев“ гр. Дупница, ОУ  „Неофит Рилски“ гр. Дупница и ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Дупница, предвижда дейности за допълнителни занимания със застрашени от отпадане ученици, осигуряване на подходяща образователна среда, формиране на подходяща обществена среда чрез междуучилищни дейности, мерки за участие на родителите в образователния процес и мерки за преодоляване на негативни нагласи между общностите, основани на етнически произход и културна идентичност. Стойността на концепцията е  650 000 лв., а програмата по която ще се търси финансиране на инвестицията е „Образование 2021-2027“.