Община Костенец стана победител в конкурс на Министерството на туризма, Самоков и Сапарева баня са подгласници

Състоя се церемонията по награждаването на петте нови ЕДЕН дестинации. Конкурсът на Министерството на туризма за тяхното класиране бе по проекта на ЕС „Здравен и балнеотуризъм GRO/DME18/C/065 – Bulgarian Sanus per Aquam”. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия 2014-2020 г.
Министърът на туризма Николина Ангелкова откри церемонията за награждаване на новите пет български ЕДЕН дестинации. Победител в състезанието е община Костенец, а нейни подгласнички са община Самоков (с. Белчин), община Баните, община Сапарева баня и община Ардино.

На тържеството за връчване на плакетите присъстваха кметове и представители от общините финалисти Костенец, Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино, както и представители на туристически организации. Ангелкова акцентира върху перспективите пред местния туризъм и мерките за стимулиране на балнео и СПА услугите, защото Костенец е известен с красивата си природа и трите си находища на минерални води. Това открива нови възможности за допълнителни работни места, което е от съществено значение за просперитета на общината. Министърът изтъкна, че финалистите в конкурса са и участници в седемте балнео- и СПА дестинации за популяризиране на потенциала на България, разработени от Министерството на туризма. Тя отбеляза, че фокусът върху балнео- и СПА индустрията е ключов, за да може страната да стане целогодишна туристическа дестинация и допълни, че той ще бъде застъпен и през 2020 г. ЕДЕН проектът е с бюджет от 51 000 евро, които основно са за дейности за популяризирането на петте общини и е възможност за тях да “стъпят” на туристическата карта, комбинирайки балнео- и СПА туризма с културно-историческия, допълни Ангелкова.


Целта на проекта е да се промотират нововъзникващи и малко познати български туристически региони, които са разработили специфични услуги въз основа на местните си природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнеотуризъм.
На награждаването присъстваха Йордан Ангелов, кмет на община Костенец, Иван Банчев, председател на Общински съвет-Костенец, Александра Герева, заместник-кмет на общината, Любка Кацарова, кмет на кметство с. Костенец, и Ивайло Котларов – кмет на кметство гр. Момин проход.