Община Перник въвежда нови услуги за тъжни ритуали, цените им ще варират от 20 до 300 лв.

Община Перник планира да разшири диапазона от услуги за тъжните ритуали, съобщи общинският пресцентър. Те се предлагат от общинско предприятие “Общинско обслужване”. Предвижда се въвеждане на услуга “Изкопаване и зариване на гробно място”, която досега се изпълняваше само от частни фирми. Тя ще бъде на стойност 90 лв. и в нея ще бъдат включени дейности, за които досега се заплащаше допълнително. Отпада таксата за разрешаване на ремонтни дейности на надгробно строителство.
Планирани са други нови услуги, които досега не са извършвани от общинското предприятие и ще въведат ред в поддръжката на гробищните паркове. Прогнозните цени варират от 20.00 лв. до 300 лв., в зависимост от услугата.
Непроменени остават цените за ползване на зала за храна в Централния гробищен парк, издаване на дубликат или друг документ, право на гробоползване за 10 години и вечни времена. Перничани, които желаят гробните места на техните близки да бъдат почиствани от предприятието, могат да заявят услугата за период от 12 месеца, 6 месеца или еднократно.
Промяната е нужна, за да се поддържа ред в гробищните паркове, за прилагане на ясни правила при погребално-обредната дейност, както и пресичането на злоупотреби и нарушения, посочва пресцентърът. Според общинското ръководство предложеният проект има за цел да се подобри и видът на парковете в съответствие с европейските практики. Въвеждането на тези промени ще гарантира правото на гробоползване и ще защити интересите на наследниците, заплатили такси за ползване на гробно място, уточнява пресцентърът.