ООН е документирала 26 нападения срещу жители на ивицата Газа, чакащи за хуманитарни помощи

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси е документирала 26 нападения срещу жители на ивицата Газа, които са чакали да получат хуманитарни помощи. Случаите са регистрирани от януари насам, като докладът беше разпространен от пресцентъра на световната организация в четвъртък. ООН не обвинява никоя страна за множеството нападения срещу хора, чакащи хуманитарни помощи.

Израел, който наложи “пълна блокада” на ивицата Газа след нападението на палестинската ислямистка организация “Хамас” от 7 октомври, заяви, че се ангажира да допусне възможно най-много помощ в Газа и обвинява персонала и логистиката на ООН за забавянията на доставките, отбелязва в. “Ню Йорк таймс”.

При безпрецедентното нападение на 7 октомври в южната част на Израел бойци на “Хамас” убиха най-малко 1160 души, повечето от които цивилни, а около 250 души бяха отвлечени и отведени в ивицата Газа, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.  “Хамас” е обявена за терористична организация от САЩ, Европейския съюз, Израел, Великобритания, Австралия и други страни.

Сред случаите, документирани от ООН, е нападението от четвъртък вечерта срещу стотици палестинци, които са чакали конвой от камиони с хуманитарни помощи на кръговото кръстовище “Ал Кувейт” в град Газа. Палестинските здравни служби обвиниха израелските сили, че са извършили “целенасочена” атака срещу тълпата, при която са загинали 20 души, а трима свидетели разказаха за стрелба на мястото на инцидента, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

“Службата на ООН за правата на човека в окупираните палестински територии изразява съжаление за неотдавнашната серия от убийства на хора, които са чакали да получат достъп до доставки на помощи в Газа. На 14 март вечерта по данни на министерството на здравеопазването на Газа са били убити най-малко 20 души, а 155 са били ранени след стрелба по тълпа, събрала се да получи хуманитарна помощ на кръговото кръстовище “Ал Кувейт”, пише в публикувания на 14 март доклад на ООН.

“Израелските сили отрекоха да са замесени в този инцидент и заявиха, че продължават да проверяват случая. От 29 февруари, когато на кръговото кръстовище “Ал Наболси” бяха убити най-малко 118 души, открити източници съобщават за поне още 10 други подобни инцидента, при които хора са били убити или ранени, докато са чакали да получат помощ на кръговите кръстовища “Ал Кувейт” и “Ал Наболси” в град Газа – основните входове за хуманитарна помощ в северната част на Газа”, се казва още в доклада.

В изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) по повод стрелбата в четвъртък се посочва, че те са “улеснили преминаването” на 31 камиона, превозващи хуманитарна помощ, предназначена за жителите на северната част на анклава, пише в. “Вашингтон пост”. Около час преди да пристигнат в “хуманитарния коридор, въоръжени палестинци са открили огън, докато цивилни жители на Газа са чакали” помощите, се казва в изявлението.

Махмуд Басал, говорител на Гражданската отбрана в Газа, от своя страна заяви, че хиляди хора, които са се събрали в близост до кръговото кръстовище, са били принудени да се “скрият” след стрелба, която според него е била открита от израелски хеликоптери и дронове, последвана от танков и артилерийски огън. По думите му един артилерийски снаряд е паднал върху разрушена къща, в която са се укривали хора, допълва “Вашингтон пост”.

На 29 февруари бяха убити най-малко 115 палестинци, а повече от 750 бяха ранени, когато според свидетелски разкази израелски военнослужещи са открили огън, докато огромни тълпи са се втурнали да вземат стоките от конвой с помощи. Тогава Израел заяви, че много от загиналите са били стъпкани при блъсканицата, която започнала, когато отчаяни палестинци се втурнали към камионите с помощи. ЦАХАЛ допълниха, че техни военнослужещи са произвели предупредителни изстрели, след като тълпата се е насочила към тях по заплашителен начин.

Ръководителят на болницата в град Газа, в която бяха настанени някои от ранените при кръвопролитията, обаче заяви, че повече от 80 % от тях са имали огнестрелни рани, което предполага, че е имало интензивна стрелба от страна на израелските войски, припомня Асошиейтед прес.

На 6-и март, ден преди убийството на 20-те палестинци, чакащи хуманитарни помощи в град Газа, координаторът на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс осъди бомбардировка на склад и център за раздаване на храна в южната част на град Рафах, при която загина най-малко един служител на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, а 22-ма души бяха ранени.

“Опустошителна новина за нашите колеги в Газа, които вече понесоха толкова много загуби, и за семействата, на които се опитваха да помогнат”, заяви Грифитс в социалната мрежа “Екс”. “Как да поддържаме операциите по оказване на помощ, когато нашите екипи и доставки постоянно са под заплаха? Те трябва да бъдат защитени. Тази война трябва да спре”, допълни той.

Ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) Филип Лазарини каза по повод този случай, цитиран от Би Би Си, че нападенията срещу съоръженията на организацията са “станали нещо обичайно, което грубо нарушава международното хуманитарно право”.

В същия ден говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари заяви, че Израел ще се опита да “наводни” палестинския анклав с хуманитарни помощи от различни входни пунктове, припомня Ройтерс. “Опитваме се да наводним района, да го засипем с хуманитарни помощи”, заяви Хагари пред чуждестранни журналисти часове преди да бъдат убити 20 души, чакащи храна в град Газа.

Хуманитарни организации, включително и ООН, казват, че вместо да улесни хуманитарната помощ, Израел е блокирал влизането ѝ в ивицата Газа, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

“Изборът на методи и средства за водене на война от страна на Израел доведе до хуманитарна катастрофа”, се казва в доклад на службата на ООН от този месец, цитиран от американското издание. “Този избор включваше налагането на обсада на Газа, други ограничения върху хуманитарната помощ и разпределението на търговски стоки, огромно разрушаване на гражданската инфраструктура, включително пътища, които са от жизненоважно значение за достъпа до населението, и ограничения върху движението между северната и южната част на Газа”, пише още в доклада на ООН.

“В качеството си на окупационна власт Израел има задължението да осигури в максимална степен според наличните средства храна и медицински грижи за населението, съответстващи на неговите нужди. Ако не е в състояние да ги осигури, Израел е длъжен да улесни дейностите по предоставяне на хуманитарна помощ, включително като осигури необходимите условия за безопасност за тези дейности“, пише в публикувания в четвъртък доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

“Това става още по-неотложно, като се има предвид разпространението на глада в Газа, особено в град Газа и Северна Газа, където вече има данни за най-малко 27 души, предимно деца, починали от обезводняване и недохранване.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси отново призовава за незабавно спиране на огъня и за прекратяване на неописуемите страдания на невинните цивилни в Газа“./БТА